Dreptul la Avort Garantat

Semnează pentru accesibilitatea și protejarea dreptului la avort în România.

Semnează

Despre Susținător

Europarlamentar independent, verde, din Sibiu. Află mai multe aici.

Nicu Stefănuță

Ca europarlamentar independent susțin inițiativa civică începută de către My Voice My Choice, un grup de activism feminist din UE, care are ca obiectiv colectarea a un milion de semnături pentru a solicita Comisiei Europene sprijin financiar pentru statele membre UE. Scopul acestui sprijin este garantarea accesului legal și sigur la întreruperile de sarcină în toate statele membre, inclusiv în România.

1.

Restricționarea accesului la avort

În România, restricționarea accesului la avort afectează grav mai multe drepturi fundamentale ale femeilor. Dreptul la integritate corporală și mentală, dreptul la egalitate și dreptul la demnitate sunt subminate de aceste măsuri discriminatorii. Această restricționare aduce riscuri fizice majore asupra femeilor la care se adaugă presiunea economică și mentală.

Studiile arată că interzicerea sau limitarea accesului la avort nu oprește femeile să recurgă la această procedură, ci crește doar riscul de avorturi făcute în condiții nesigure, cu consecințe grave pentru sănătatea și siguranța femeilor.

Semnează

2.

Date alarmante

Această realitate este confirmată și de datele prezentate de Asociația Moașelor Independente, care arată că peste 80% dintre unitățile medicale publice din România nu oferă servicii de avort sau nu pot fi contactate.

Din 176 de unități medicale publice cu secții de obstetrică-ginecologie, doar 7 furnizează avort medicamentos sau chirurgical în conformitate cu recomandările medicale și legislația națională.  
Din 783 de unități medicale private, doar 3 oferă ambele tipuri de servicii de avort conform ghidurilor și legislației.  
90% dintre spitale și clinici nu trimit femeile care solicită avortul către alte unități medicale, în ciuda prevederilor Codului Deontologic al medicilor.
Prețul unui avort medicamentos poate ajunge până la 1.800 de lei, iar cel al unui avort chirurgical până la 4.800 de lei.

Semnează

3.

Un trecut sumbru

În perioada comunistă, avorturile în România erau practicate în condiții insalubre, periculoase și cu un impact psihologic negativ asupra femeilor. Interdicția impusă prin decretul 770 din 1966 de Nicolae Ceaușescu a dus la o realitate brutală pentru femeile care își doreau să facă întreruperi de sarcină. Cu lipsa accesului la servicii medicale sigure, multe femei au fost nevoite să recurgă la metode nesigure, care adesea duceau la complicații grave, în unele cazuri chiar la deces. Această fost imagine a realității românești subliniază importanța trecutului și învățarea din acesta cu scopul protejării drepturile reproductive ale femeilor în prezent.

În contextul actual al creșterii extremismului politic în România, asistăm la o retorică din ce în ce mai agresivă împotriva drepturilor reproductive ale femeilor, inclusiv împotriva a ceea ce unii denumesc "așa zisul drept la avort". Această atitudine extremistă amenință să submineze libertățile și drepturile fundamentale ale femeilor, ignorând realitatea dificilă în care se află multe dintre ele și nevoia esențială de acces la servicii medicale sigure și legale de întrerupere a sarcinii. Este necesar ca societatea să privească critic acest tip de discurs. Avem datoria morală colectivă de a susține drepturile femeilor asupra propriul corp , inclusiv prin protejarea dreptului la avort.

Semnează

4.

Garantarea dreptului la avort prin Carta Europeană a Drepturilor Omului!

Lupt pentru ca femeile din România să aibă acces la servicii medicale decontate, în special în ce privește sănătate reproductivă.

Lupt pentru ca dreptul la avort al femeilor să fie garantat prin Carta Europeană a Drepturilor Omului, așa încât o posibilă venire a extremei drepte la putere în România să nu îl poate lua. Asta ar putea evita o catastrofă similară cu ceea ce s-a petrecut în România în perioada Decretului.

Pentru acest motiv susțin petiția realizată de către My Voice My Choice.

Semnează