Nicolae Ștefănuță

Nicolae Ștefănuță

Europarlamentar

Sunt europarlamentar al Alianţei USR PLUS, parte a grupului european Renew Europe.

În Parlamentul European sunt vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite ale Americii, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), al Comisiei pentru Bugete (BUDG), sunt membru în Comisia Specială de Luptă împotriva Cancerului (BECA) și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET).

Astăzi schimbările climatice sunt o certitudine pentru oamenii de ştiinţă şi politicienii europeni şi ele se văd cu ochiul liber: avem ierni fără zăpadă, perioade de secetă intensă, furtuni violente şi caniculă insuportabilă vara. Aceste fenomene au crescut în intensitate an de an şi nimeni nu mai este ferit de ele. Tot mai des şi mai răspicat, cercetătorii ne spun că încălzirea globală cu mai mult de 2 grade Celsius va schimba viaţa pe Terra aşa cum o ştim, chiar în cursul vieţii noastre, afectând milioane de oameni. De aceea, mediul este în centrul politicilor europene.

Protejarea mediului este prioritatea mandatului meu de europarlamentar: acesta este motivul pentru care am ales să fiu membru al Comisiei de Mediu. La preluarea mandatului său, președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, a lansat Pactul Ecologic European, un program ambiţios care îşi propune ca, prin intervenţii legislative şi financiare să reducă emisiile de carbon ale UE la zero până în 2050. Aceasta presupune o transformare fundamentală a însuşi modelului pe baza căruia funcţionează economiile europene, prin înlocuirea combustibililor fosili cu energie verde (hidro, eoliană, solară).

Unul dintre proiectele importante la care lucrez în Parlamentul European este întărirea mecanismului european de protecție civilă, cel prin care au fost stinse incendiile de pădure din Grecia și Suedia în vara 2019, grație efortului comun european. Ca raportor din partea grupului Renew Europe, am depus amendamente pentru întărirea mecanismului cu utilaje, dotări şi oameni şi pentru crearea de stocuri de medicamente şi echipamente care să fie disponibile în situaţii de criză.

Tot în cadrul Comisiei ENVI, dar și în cadrul comisiei BECA, sunt preocupat de o acţiune comună a Uniunii Europene pentru combaterea cancerului, una dintre primele cauze de mortalitate din Europa, şi pentru combaterea rezistenţei la antibiotice.

Am ales, de asemenea, să fiu membru al Comisiei pentru Bugete, pentru că acolo se discută felul în care vor fi folosiți banii contribuabililor europeni. În Comisia pentru Bugete se discută cadrul financiar multianual sau altfel spus bugetul prevăzut pe 7 ani, se negociază bugetul anual al Uniunii, se negociază câți bani primesc politicile importante, cum ar fi politica de coeziune sau politica agricolă comună, bani de care pot beneficia românii. Tot Comisia pentru Bugete dezbate finanțarea proiectelor pilot, precum Erasmus pentru seniori, un proiect la care lucrez și pentru care mă lupt să devină realitate în acest mandat.

Prioritatea mea este să mă asigur că banii sunt împărțiți în mod echitabil, acolo unde este mai mare nevoie.

Sunt raportor din umbră pe Regulamentul financiar al Uniunii Europene, act care conține toate regulile după care sunt gestionate fondurile europene. Îmi doresc proceduri simple, care să se concentreze pe aportul de valoare și performanță, astfel încât banii europeni să ajungă la acolo unde este cea mai mare nevoie şi unde impactul lor este cel mai semnificativ.

Un alt obiectiv al mandatului meu este afirmarea drepturilor europene ale cetățenilor români. Îmi doresc ca românii din ţară şi din străinătate să-şi cunoască drepturile ce decurg din statutul lor de cetăţeni europeni şi să beneficieze pe deplin de ele.

Ca vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţia cu Statele Unite ale Americii, mă preocupă menţinerea unei bune relaţii cu acest partener tradiţional şi necesar al Europei.

Ceilalți colegi

Alexandru Dudilă

Alexandru Dudilă

Biroul de la Sibiu
Ovidiu Nistor

Ovidiu Nistor

Biroul de la Cluj
Iarina Badea

Iarina Badea

Biroul de la Craiova
Ioana Cucoș

Ioana Cucoș

Biroul de la Bruxelles