Cum am cheltuit banii în primul an de mandat?
Parlamentul European pune lunar la dispoziția fiecărui deputat o serie de indemnizații, pentru a putea să acopere cheltuielile efectuate pentru îndeplinirea sarcinilor parlamentare, dar și un pachet bugetar pentru plata salariilor angajaților și taxele aferente.
 
Pentru că pe 2 iulie 2020 am împlinit un an de mandat, voi face acest exercițiu de transparență financiară în care vă voi detalia cum au fost distribuiți acești bani.
 
Indemnizația pentru cheltuieli generale (General Expenditure Allowance)
În anul 2019, această indemnizație pentru cheltuieli generale a fost de 4.513 euro/lună. În 2020 a crescut la 4.563 euro/lună, adică un total de 54.446 euro pentru cele 12 luni de mandat. Indemnizația este menită să acopere toate costurile de administrare și amenajare a birourilor din țară, facturile telefonice și taxele poștale, abonamente la diverse publicații, evenimente și activități de protocol la Bruxelles, Strasbourg sau în țara de origine a deputatului.
După cum puteți observa și din pictograma alăturată, cheltuielile legate de chiriile și utilitățile birourilor locale reprezintă 40,34% din suma totală primită în acest an, adică 21.965,56 euro. O parte importantă din fondurile avute la dispoziție în primul an de mandat a fost acordată inaugurării, amenajării și dotării birourilor locale, deoarece de la început mi-am dorit ca activitatea mea din Parlamentul European să fie cunoscută de către români, iar aceste birouri locale să nu fie doar niște birouri anoste de care lumea fuge, o „chestie” în care e un fotoliu mare cu un șef de care lumea se ferește, ci niște spații prietenoase, niște spații pentru comunitate, orientate către elevi și studenți dornici de a accesa bibliotecile noastre, dar și către seniorii interesați de politicile europene.
Birourile europarlamentare de acasă
În anul 2019 am inaugurat un cabinet local în țară – acasă, la Sibiu. Anul acesta, Constanța a făcut un pas în față pe scena europeană, prin cabinetul pe care l-am inaugurat în februarie. Pandemia de COVID-19 mi-a stricat puțin planurile în legătură cu inaugurarea cabinetului de la Cluj-Napoca din primăvara acestui an și deschiderea sediului de la Craiova. Sper că lucrurile vor reveni, curând, la normal, astfel încât sudul țării să fie și mai conectat la arena internațională.
Biroul din Sibiu este chiar în centrul vechi al Sibiului, pe străduța care face legătura dintre orașul de sus și cel de jos. Acolo funcționa, pe vremea comunismului, magazinul Doina, unde părinții mei stăteau adesea la coadă la lapte și la brânză. Mult timp după ce a fost desființat, spațiul a rămas abandonat.
Am închiriat vechiul spațiu al magazinului Doina anul trecut, în noiembrie. Proprietarii au acoperit costurile renovării, iar eu pe cele ale amenajării. Mi-am dorit să transform vechiul magazin comunist într-un adevărat spațiu european, deschis către întreaga comunitate: către mediul academic, către ONG-urile care militează pentru protejarea mediului sau a animalelor și către orice cetățean dornic de a se informa cu privire la activitatea mea de la Bruxelles. La renovare s-au implicat mai mulți sibieni, iar pentru mine este foarte special că a contribuit comunitatea la el. Vă invit cu drag să admirați desenele realizate de Dan Perjovschi, din prietenie, dar și o frumoasă operă legată de inima naturii realizată de Victoria Ghilaș.
Am desfășurat, până în prezent, evenimente legate de oportunități de carieră ale tinerilor și de importanța sănătății mintale, dezbateri despre comunism și democrație, precum și o serie de întâlniri cu ONG-urile locale. Costurile amenajării pentru acest spațiu au fost în valoare de 4.506 euro.
Prin deschiderea biroului de la Constanța din februarie, mi-am dorit să conectăm Constanța cu instituțiile europene. Constănţenii preocupați de mediu, de sănătate, de drepturile animalelor, vor găsi în biroul de la Constanța un spațiu de dialog, o punte de legătură între ei și Europa. Îmi doresc, de asemenea, ca, prin intermediul acestui birou, tinerii să fie mai bine informați cu privire la oportunitățile europene de care pot profita.
Artistul plastic Maria Teodorescu a desenat pe pereții biroului un „ghem al istoriei” pornind de acum 2000 de ani, cu trecere prin diversele epoci ale Constanţei şi prin multiculturalismul Constanţei, care se termină cu drumul nostru în Uniunea Europeană şi, mai departe de atât, cu un mesaj pentru noi, politicienii, să ducem cumva acest „fir” de istorie frumoasă mai departe. Costurile amenajării au fost 1.595 euro.
Mi-am dorit să inaugurăm Biroul de la Cluj-Napoca în luna martie, dar pandemia ne-a stricat puțin planurile. Acesta este, în schimb, deschis publicului și am început activitatea cu o serie de evenimente online, menite să informeze clujenii cu privire la activitatea mea din Parlamentul European.
Am încercat ca în fiecare birou europarlamentar pe care l-am deschis să atrag alături un talent local, un artist local, care să ofere biroului o latură mai umană, mai personală cumva, cu un mesaj al locului. De data aceasta s-a ocupat Cristina Labo de la NizNaiu Mural, care știe cât de preocupați sunt clujenii de problemele mediului și a desenat „Forța Naturii”. Costurile amenajării au fost 2.580 euro.
Pe lângă costurile dedicate birourilor locale, am avut și costuri legate de biroul de la Bruxelles, precum: echipamente software și hardware, întâlniri de protocol cu stakeholderi, abonamente de telefon, papetărie.
Din această indemnizație pentru cheltuieli generale, mi-au rămas 12.636 euro, fonduri cu care intenționez să amenajez și să inaugurez sediul de la Craiova și să organizez evenimente cu cetățenii în toate cele 4 birouri de acasă.
Cheltuieli de deplasare
Încă de când am preluat mandatul de europarlamentar, am acordat foarte mare atenție cheltuielilor și beneficiilor de care se poate bucura un deputat european. Reuniunile Parlamentului European sau ale grupurilor politice sunt, cu anumite condiții, rambursate. De fiecare dată când călătoresc în interes de serviciu în România sau în oricare alt stat, încerc să zbor la clasa economy și nu la business, deși cheltuielile sunt acoperite de Parlament.
La Bruxelles prefer să mă deplasez la birou cu bicicleta, cu tramvaiul sau cu mașina personală. Uneori iau Uber. Nu folosesc serviciul de transport privat pus la dispoziție de către Parlamentul European pentru a mă deplasa la serviciu sau acasă.
Diurna (Daily subsistence allowance)
Deoarece eurodeputații trebuie să se deplaseze frecvent între circumscripțiile lor și cele două locuri de muncă ale Parlamentului European (Bruxelles și Strasbourg), Parlamentul European plătește o îndemnizație de 323 euro pe zi pentru a acoperi celelalte cheltuieli ale deputaților (cazare și masă) în perioadele de activitate parlamentară.
Această diurnă este plătită pentru fiecare zi în care deputații europeni participă fizic la o ședințe de delegație, comisie sau plen sau sunt prezenți la o instituție a UE (Luxemburg, Bruxelles sau Strasbourg) în timpul unei zile oficiale de lucru și în scopuri de muncă, cu condiția ca aceștia să semneze prezența în registrele oficiale deschise în acest scop.
Indemnizație pentru asistența parlamentară (Parliamentary Assistance Allowance)
Fiecare deputat are la dispoziție 25.442 de euro/ lunar, bani plătiți direct de către Parlamentul European asistenților și care pot fi folosiți doar pentru salariile asistenților parlamentari acreditați (eu am 4 la Bruxelles, maximum acceptat de Parlamentul European), pentru asistenții locali (3 angajați – 2 la Sibiu si 1 la Cluj), pentru asistenții delegației, pentru misiunile la Strasbourg, pentru contracte de prestări de servicii și pentru stagiari. Încă de la începutul mandatului, mi-a plăcut să am minimum un stagiar în birou, iar până în prezent 7 persoane s-au bucurat de această experiență la Bruxelles. Știu ce greu este să fii stagiar deoarece viața în Belgia nu este ieftină, așa că mi-am plătit toți stagiarii cu maximumul alocat: 1313 euro net.
Taxele aferente acestor cheltuieli sunt plătite tot din suma pentru asistență parlamentară.
Cât câștigă de fapt un europarlamentar?
Toți deputații primesc același salariu net de 6.962,95 euro/lună, sumă publicată și pe site-ul oficial al Parlamentului European, conform principiului transparenței.
Pandemia de COVID-19 ne-a luat prin surprindere pe toți. Spitalele și ONG-urile de sănătate au depins enorm de donațiile cetățenilor, pentru a acoperi toate costurile destinate achiziționării echipamentelor medicale necesare luptei împotriva coronavirusului. În această perioadă, am donat peste 3.500 euro către spitale din țară și către fundații și organizații care au strâns bani pentru achiziționarea de echipamente medicale.
Vizite la Bruxelles
Fiecare eurodeputat poate invita la Bruxelles 110 persoane în fiecare an, pentru a vizita Parlamentul, Casa Europei și Parlamentarium. Este un program al Parlamentului care își propune să familiarizeze cetățenii cu funcționarea acestuia și să transmită valorile europene. Vizitele sunt susținute financiar de Parlamentul European. În primul an de mandat, am selectat pe bază de concurs două grupuri de vizitatori care au venit la Bruxelles prin acest program. Primul a fost cu viitorii candidați la alegerile locale din mediul rural, iar al doilea cu cei din mediul urban. În acest moment, vizitele la Parlamentul European sunt întrerupte din cauza pandemiei de COVID-19.