Cum arată munca mea la Bruxelles după un an?


Am ajuns la Parlamentul European în 2007, unde am lucrat timp de 12 ani în comisiile de buget, agricultură, relații transatlantice, iar în ultimul an ca diplomat detașat la Biroul de Legătură al Parlamentului European de la Washington. Știam bine ce înseamnă activitatea de aici, dar perspectiva de ales a fost cu totul nouă pentru mine, prin mandatul efectiv și mandatul moral cu care te simți învestit.

 

În urma votului din 26 mai 2019, am avut onoarea să fiu ales drept unul dintre cei opt europarlamentari ai Alianței USR-PLUS. Împreună facem parte din Grupul Renew Europe, unul dintre grupurile „cu greutate” din Parlamentul European, atât prin numărul membrilor, cât și prin activitatea depusă.

 

Suntem aici datorită dumneavoastră, celor care cred într-o Românie cu adevărat europeană. Este o șansă formidabilă pentru România să fim parte din destinul comun al Europei spre un viitori mai bun, fiindcă UE înseamnă pace, prosperitate și solidaritate.

 

Cred în politica făcută de jos în sus și pentru mine este esențial să fiu aproape de oameni. Forța unui politician este dată de cei care-i încredințează mandatul, iar asta îl obligă să-i consulte și să-i informeze periodic.

 

Mai cred în adevăr și competență, două valori care au lipsit în peisajul politic românesc de prea multă vreme.

 

De aceea, la un an de mandat, fac un exercițiu real de transparență și vă prezint aici cele mai importante subiecte pe care lucrez în Parlamentul European.

15 Luări de cuvânt în plen
17 Interpelări

ENVI – comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranța alimentelor

Sunt membru al comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Am ales să fac parte din această comisie pentru că este un domeniu vital pentru noi și pentru copiii noștri.

Iată cele mai importante dosare în care am fost implicat:

  • 1.

    RescEU și Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europen

    Am fost profund marcat de incendiile de vegetație din Australia, incendii care au devastat o suprafață de mărimea Austriei. Știind că și noi, în Europa, am avut și vom tot avea incendii de pădure, vreme extremă și anomalii climatice, m-am bătut cu toată tăria pentru un mecanism îmbunătățit de protecție civilă a Uniunii Europene, lucru care a devenit realitate. Am contribuit în mod direct la eficientizarea acestui mecanism, prin propuneri precum instituirea unei proceduri de achiziții publice comune la nivel european în caz de dezastre, sau constituirea Rezervei Strategice Europene (RescEU), un proiect la care țin foarte mult și care a devenit realitate. România a fost desemnată de către Comisia Europeană unul dintre statele gazdă pentru rezerva strategică de medicamente și echipamente medicale, care cumpără, stochează și distribuie echipamente medicale pentru toate țările Uniunii, cu bani 100% europeni. Rezerva strategică e menită să ajute toate statele membre, nediscriminatoriu, în spiritul solidarității și a interesului comun european, iar astfel relevanța României crește pe plan extern.

     

    În timpul crizei COVID-19, Mecanismul European de Protecție Civilă a facilitat repatrierea a peste 90.000 de cetățeni europeni din întreaga lume. Prin rescEU, au fost cumpărate și distribuite milioane de măști de protecție, precum și ventilatoare, echipament de protecție, medicamente, pentru a ajuta sistemele medicale naționale.

     

    Ideea mea a fost crearea unei noi rezerve strategice rescEU. Ea a devenit realitate în mai 2020 și este în prezent de nouă țări UE, printre care și România! Rezerva permite Uniunii Europene să reacționeze mai rapid în crize.

  • 2.

    Să vorbim pe o singură limbă despre sănătate!

    Alături de europarlamentarul francez Véronique Trillet-Lenoir, am propus o rezoluție a Parlamentului European cu privire la necesitatea ca statele membre să aibă definiții și protocoale comune în domeniul sănătății, în criza COVID-19, care a fost adoptată cu o largă majoritate.

  • 3.

    Împrumutul echipamentelor medicale între statele europene

    Printr-un demers comun cu alți colegi europarlamentari, am asigurat implementarea unui mecanism european, coordonat de Comisia Europeană, pentru a permite împrumutul și leasingul de echipamente medicale între statele membre. Acesta există azi și se numește EWRS - Early Warning Rescue System - un sistem prin care statele se pot alerta unele pe altele atunci când au nevoie de ajutor și echipamente.

  • 4.

    Informații europene de ultimă oră pentru autoritățile române

    Am comunicat constant cu autoritățile responsabile de gestionarea crizei sanitare din România pe teme legate de mecanismele europene disponibile statelor membre (alertă pentru lipsuri de echipamente, protecție civilă europeană) menite să le permită autorităților să solicite sprijin precum echipamente medicale, echipamente de protecție sau transfer transfrontalier de pacienți și personal medical.

  • 5.

    Ușurarea circulației în Europa pentru muncitorii transfrontalieri și sezonieri

    Am cerut, prin amendamente la regulamentul care înființează certificatul UE COVID-19, ca acesta să poată fi folosit și pentru a facilita desfășurarea activităților economice ale muncitorilor transfrontalieri și angajarea muncitorilor sezonieri. De asemenea, am cerut ca certificatul de recuperare să conțină date serologice cu privire la numărul de anticorpi dezvoltați în urma contactării bolii COVID-19.

  • 6.

    Teste COVID-19 cu bani europeni!

    Am lucrat la amendamente bugetare privind posibilitatea folosirii Fondului pentru Sprijin de Urgență pentru a finanța parțial costurile testelor COVID-19. Acestea au devenit parte a pachetului legislativ agreat în 20 mai 2021, prin care până la 200 de milioane de euro sunt disponibili pentru teste gratuite.

  • 7.

    Măsuri de protecție sanitară pentru muncitorii transfrontalierii și sezonieri în contextul pandemiei de COVID-19

    În plină criză sanitară, muncitorii români din industria prelucrătoare de carne și din agricultură din Germania se aflau în nefasta situație de a nu a avea condiții de muncă suficient de sigure pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

     

    Am inițiat demersuri pe lângă Comisia Europeană, autoritățile germane, diplomația română din Germania și chiar și pe lângă patronii de abatoare din Germania pentru a solicita implementarea măsurilor obligatorii de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea unor condiții de muncă în siguranță.

     

    Nu o dată am pus mâna pe telefon și am sunat personal un patron de exploatație agricolă care nu plătea oamenii corect (la lădiță, în loc de oră), sau îi ținea în condiții insalubre (bolnavi de COVID în aceeași cameră cu oameni sănătoși).

     

    Presa germană a preluat pe larg pozițiile mele, prin interviuri, articole și emisiuni la televiziuni precum ARD, ZDF.

  • 8.

    Rezistenţa antimicrobiană – să prevenim o posibilă viitoare pandemie

    Am cerut Comisiei Europene să țină cont în elaborarea noii Strategii Farmaceutice Europene de necesitatea stimulării investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea unor noi generaţii de antibiotice. E nevoie de mecanisme de finanţare inovatoare ca să putem câștiga lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

  • 9.

    Am interpelat Comisarul pentru Bugete în legatură cu întârzierile Fondului European de Solidaritate pentru România.

    Am transmis o scrisoare pentru a-i cere acestuia să creeze o procedură de urgență pentru alocarea ajutorului din Fondul de Solidaritate României, care în acel moment trecea prin cel de-al doilea val al pandemiei.

    Despre ce e vorba? Despre milioane de euro pe care România le putea accesa exact atunci când era cea mai mare nevoie, în mijlocul declanșării pandemiei, atunci când lipseau de toate, de la măști la echipamente

 


Mediu

Sănătatea cetățenilor europeni este strict legată de sănătatea planetei noastre. Asta înseamnă ape mai curate, aer nepoluat, plastic mai puțin în oceane, păduri și animale protejate și alimente naturale. Planeta pe care trăim acum nu e doar a noastră, e ce vom lăsa moștenire copiilor și nepoților noștri.

Concret, în Comisia de Mediu:

  • 1.

    Am propus pentru un cadru juridic al UE pentru stoparea și inversarea defrișărilor la nivel mondial

    Defrișările se întâmplă în lume la un ritm alarmant. Consumul european de lemn are un impact negativ asupra pădurilor din întreaga lume. Avem datoria de a opri acest lucru, oferind consumatorilor informațiile de care au nevoie, dar și taxând produsele non-europene ce rezultă în urma defrișărilor. Dispariția Pădurii Amazoniene ne atinge și pe noi, pentru că este afectat plămânul întregii planete.

  • 2.

    Pentru ape mai curate - am fost co-inițiator al rezoluției referitoare la punerea în aplicare a legislației UE privind apa

    Am cerut ca statele UE:

    • Să sporească implementarea și aplicarea legilor existente;
    • Să amelioreze calitatea apei în râurile și lacurile Europei până în 2027;
    • Să fie trași la răspundere financiar cei care fac rău mediului, prin măsuri de prevenire sau de reparare a prejudiciului adus.
    • Să nu inițieze proiecte de construcții care cauzează modificări semnificative la nivelul calității apei sau a structurii corpurilor de apă sau care afectează ecosistemul în zonele protejate Natura 2000.
    • Să elimine conflictele de interese - cine gestionează apele nu poate lua bani de la cineva care, prin activitatea sa, le deteriorează și nici nu pot fi aceiași care fac evaluarea stării unui corp de apă precum un râu sau un lac. Companiile care gestionează apele ar trebui să fie incoruptibile.
  • 3.

    Lupt pentru protejarea pădurilor seculare din Europa

    Am cerut modificarea Strategiei pentru Păduri a UE deja existente, pentru definirea și protejarea pădurilor primare, prin:

    • Recunoașterea competenței Uniunii în privința protejării mediului și, implicit, a pădurilor în cadrul Strategiei pentru Păduri;
    • Monitorizarea atentă a aplicării legislației UE existente și urmărirea cazurilor de exploatare ilegală a pădurilor de către Comisie;
    • Recunoașterea importanței activiștilor pentru mediu și a eforturilor comune de protejare și refacere a pădurilor din UE;
    • Introducerea de obiective obligatorii pentru protejarea și refacerea ecosistemelor forestiere, în special a pădurilor europene native sau seculare.

    Am trimis interpelări și scrisori către Comisia Europeană pentru a solicita măsuri pentru protecția pădurilor seculare europene.

  • 4.

    Am contribuit la strategia pentru biodiversitate și zonele protejate

    Am cerut, prin amendamentele propuse:

    • Recunoașterea legăturii directe între pierderea biodiversității, defrișări, distrugerea habitatelor și apariția de boli zoonotice sau pandemii;
    • Conservarea ariilor protejate;
    • O cartografiere cuprinzătoare a zonelor bogate în carbon și natură;
  • 5.

    Lupt pentru economia circulară și reciclarea deșeurilor

    Am cerut statelor membre, printr-un amendament, să consolideze prevenirea și pregătirea pentru reutilizare, să sporească reciclarea și, în cele din urmă, să se îndepărteze de depozitele de deșeuri și incinerarea acestora conform ierarhiei.

  • 6.

    Am propus transpunerea completă a Convenției Aarhus de către UE

    Convenția de la Aarhus este locul în care democrația liberală și mediul se întâlnesc. Respectarea dreptului internațional și accesul adecvat la justiție în materie de mediu la nivelul UE sunt importante atât pentru protecția planetei noastre, cât și pentru statul de drept - ambele principii de bază ale Reînnoirii.

     

    Am depus și sprijinit amendamente care elimină obstacolele întâlnite în lupta pentru un mediu curat și care înlesnesc accesul ONG-urilor la justiție, indiferent dacă obiectivul principal al acestora este sau nu protecția mediului.

  • 7.

    Am depus amendamente pe raportul Parlamentului pe Strategia „De la Fermă la Furculiță”

    • Reducerea utilizării și riscului pesticidelor, în special în privința neonicotinoidelor, care pun în pericol viața albinelor;
    • Protejarea și restaurarea ecosistemelor solului;
    • Solicitarea de sprijin financiar suplimentar pentru agricultura sustenabilă, practicile ecologice și bunăstarea animalelor.
  • 8.

    Am interpelat Comisarului European pentru Mediu referitor la uciderea Ursul Arthur

    Am sesizat Comisia Europeană asupra cazului din localitatea Ojdula, România și am făcut interpelări legate de implementarea Directivei Habitat și abaterea de la aceasta de către statele membre.

     

    Prin interpelare, am cerut ajutor pentru realizarea unui recensământ corect al populațiilor de carnivore mari de la noi. Este prima condiție pentru a nu avea mereu suspiciuni că derogările ce se acordă sunt pe bune și nu vizează animale trofeu împușcate în loc de animale care chiar pun în pericol comunitățile de oameni.

  • 9.

    Îmi doresc aprovizionare sigură, diversă și durabilă a statelor UE cu materii prime critice!

    • Am inițiat o serie de amendamente benefice pentru o tranziție verde și curată prin care am cerut ca statelor membre să li se asigure aprovizionarea durabilă și etică cu materii prime critice, precum și maximizarea acțiunilor de “minerit urban” ce vizează colectarea și valorificarea acestora din deșeurile noastre electronice (e-waste);
    • Explorarea, extracția, prelucrarea, reciclarea și substituția materiilor prime critice trebuie realizate într-un mod responsabil, ele fiind cheia autonomiei Europei și a tehnologiilor viitoare.
  • 10.

    Monitorizez calitatea aerului în toate orașele în care am birouri locale

    Am montat senzori de măsurare a calității aerului la birourile mele locale din Sibiu, Cluj, Constanța și Craiova. Prin integrarea în rețeaua uRad, contribuim la monitorizarea calității aerului din România.

COMISIA PENTRU BUGETE - BUDG

Politicile de sănătate, de mediu, cele educaționale sau de luptă pentru statul de drept nu pot deveni realitate fără bani suficienți.

 

De aceea, în Comisia pentru Bugete, am luptat pentru:

  • 1.

    Triplarea bugetului programului de sănătate, EU4Health, de la 1,7 miliarde de euro la 5,1 miliarde de euro

    În calitate de raportor din partea Comisiei pentru Bugete, m-am luptat pentru creșterea bugetului pentru EU4Health - primul program pe sănătate european de asemenea anvergură

     

    12,5% din bani, adică 630 de milioane de euro sunt alocați pentru rezerve medicale de echipamente. Banii aceștia vor fi folosiți pentru lupta împotriva cancerului, prevenția bolilor cronice, acces la tratament și medicamente.

  • 2.

    Un buget mai mare, pe măsura nevoilor mandatului pentru Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi dotat cu 7,2 milioane de euro

    Încă din luna septembrie am lucrat alături de procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi și am analizat nevoile Parchetului European, instituție menită să se ocupe de dosarele de fraudă cu bani europeni.

     

    După 4 luni de amendamente, voturi, negocieri pe bugetul Uniunii cu celelalte grupuri politice și apoi instituții europene, am obținut mai mulți bani pentru Parchetul European.

     

    Printr-o activitate cât mai bună, Parchetul General european oferă return on investment - adică aduce bani înapoi bugetului european, atunci când ei au fost folosiți necorespunzător.

  • 3.

    Dublarea bugetului alocat pentru România prin Fondul de Tranziție Justă

    Prin amendamente și negocieri, am reușit creșterea bugetului acestui Fond, astfel că România - în loc de 750 de milioane de euro - va primi 1,9 miliarde de euro pentru regiunile dependente de cărbune, precum Gorj și Hunedoara.

  • 4.

    Creșterea bugetului pentru programul Erasmus+

    Sunt raportor din partea grupului Renew Europe pentru bugetul UE pentru anul 2022. Din acest rol, am inițiat și depus amendamente care întăresc resursele europene pentru sănătate, stat de drept și tineret.

     

    Lupt pentru programul Erasmus, dar și Erasmus pentru seniori, mai exact crearea unei linii speciale pentru mobilitatea europeană la vârsta a treia.

     

    Cu un buget de 26,2 miliarde EUR (comparativ cu 14,7 miliarde EUR pentru 2014-2020), completat cu aproximativ 2,2 miliarde EUR din instrumentele externe ale UE, noul program Erasmus va finanța mobilitatea învățării și proiecte de cooperare transfrontalieră pentru 10 milioane de europeni de toate vârstele și din toate mediile sociale.

  • 5.

    Aderarea României în spațiul Schengen - o prioritate a Parlamentului European în bugetul Uniunii pentru 2022

    Ca Raportor al grupului Renew Europe pentru bugetul Uniunii 2022, am susținut respectarea statului de drept și a noului regulament privind condiționarea banilor europeni de statul de drept. Am subliniat în raportul Parlamentului European prioritatea ca România să intre cât mai repede în Schengen.

     

    Am sesizat de asemenea Comisia Europeană privind impactul bugetar și economic al neparticipării României în Spațiul Schengen, situație care nu afectează doar România ci și întreg spațiul comunitar.

  • 6.

    Mai mulți bani nerambursabili pentru regiunile sărace din Europa, prin Mecanismul de Tranziție Echitabilă

    Ca raportor din partea grupului Renew pe dosarul Facilitatea de Împrumuturi pentru Sectorul Public, am reușit să atrag mai multe oportunități pentru regiunile României.

     

    Am reușit, prin amendamente și negocieri, să asigurăm 35 de milioane de euro pentru asistența tehnică încă din faza de redactare a proiectelor, înainte de aplicare, acest aspect fiind o noutate.

     

    Am reușit de asemenea să asigurăm ca 25% din împrumut prin Banca Europeană de Investiții să fie sub formă de granturi de la UE, adică bani nerambursabili pentru regiunile mai slab dezvoltate din Uniune, printre care și România.

  • 7.

    Interpelarea Comisarului pentru Bugete privind programul Wifi4EU

    Am adresat o scrisoare Comisiei Europene, prin care am propus creșterea bugetului programului Wifi4EU și achiziționarea de laptopuri pentru elevi.

     

    Comisia Europeană m-a asigurat că accesul la internet în școli va fi realizat prin mai multe programe, precum “Connectivity for a European Gigabit Society”, care își propune ca până în 2025 să fie asigurat accesul la internet de mare viteză în școli, gări, autogări, stații de metrou și instituții publice.

  • 8.

    Putere de inspecție pe teren pentru Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

    Ca raportor din partea Renew Europe pentru acest dosar în Comisia pentru Bugete, am luptat pentru mai mulți bani și mai multe competențe pentru ECDC, precum posibilitatea inspecției în teren în statele membre.

     

    Lupta mea a devenit realitate și mă bucur să anunț că amendamentele depuse au fost adoptate.

     

    De ce am pus accent pe inspecția din teren? Pentru că este o armă puternică cu care putem analiza la locul faptei care sunt problemele sanitare cu care se confruntă statele membre și putem oferi sprijin științific imediat, în momente cruciale.

  • 9.

    Un nou parteneriat cu Marea Britanie

    Din poziția de raportor principal privind negocierile unui nou parteneriat cu Marea Britanie, am pledat pentru un acces echitabil al Marii Britanii la programele Uniunii. Marea Britanie trebuie să plătească o contribuție importantă la bugetul Uniunii dacă își dorește să rămână în unele programe europene.

Relațiile cu SUA

Lucrez de dinainte de a fi eurodeputat într-un domeniu pe care îl cunosc și iubesc totodată: relațiile transatlantice. Până acum doi ani eram diplomat al Uniunii Europene, iar din toamna anului 2019 am fost ales vicepreședinte al Delegației PE pentru relațiile cu SUA.

  • 1.

    Noi perspective privind “Relațiile dintre UE și SUA”

    Împreună cu colegii din Renew Europe, am elaborat un document de poziție asupra relației transatlantice. Am reafirmat importanța continuării parteneriatului transatlantic din prisma valorilor și a principiilor democratice pe care UE și SUA le împărtășesc și pe care sunt întemeiate.

  • 2.

    Progrese în direcția renunțării la vizele impuse de SUA pentru cetățenii români

    Ca vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite, continui să susțin demersul cu privire la renunțarea vizelor de SUA pentru România. Deoarece SUA nu a ridicat încă obligativitatea vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii a patru state UE, România, Bulgaria, Croația și Cipru, continui să lucrez la obiectivul meu și sunt optimist că noua administrație SUA va face pași în vederea includerii României în Visa Waiver Program. Cetățenii români trebuie să beneficieze pe deplin de aceleași drepturi ca și ceilalți europeni; De altfel, Parlamentul European dă în judecată Comisia la Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru eșecul de a acționa în ceea ce privește reciprocitatea vizelor UE-SUA.

COMISIA PENTRU AFACERI EXTERNE (AFET)

AFET este Comisia pentru Afaceri Externe, comisie în care sunt membru supleant. Este un subiect foarte important, fiindcă România nu este o insulă și tot ceea ce se întâmplă în lume ne afectează și pe noi.

 

În calitate de membru, lupt pentru:

  • 1.

    Creșterea bugetului pentru apărarea europeană

    Am inițiat amendamente bugetare prin care am cerut creșterea bugetului pentru Fondul European pentru apărare (EDF) și pentru mobilitatea militară. În final, 7 miliarde EUR pentru EDF și 1.5 miliarde EUR pentru mobilitatea militară au fost acordați pentru următorii 7 ani. În eventualitatea unui conflict militar, România și întreaga Uniune trebuie să acționeze mai rapid și mai eficient.

  • 2.

    Echipamente medicale și vaccinuri anti SARS-COV-2 pentru Republica Moldova

    Am susținut sprijinirea Republicii Moldova pentru a lupta cu pandemia. Prin Mecanismul de Protecție Civilă (UCPM), România a trimis fraților peste Prut echipe de medici și personal medical precum și convoaie cu ajutor umanitar: măști, materiale sanitare, materiale de protecție și medicamente din rezerva României;

     

    În Martie 2021, Republica Moldova a devenit prima țară din Europa care a primit vaccinuri prin mecanismul COVAX. Aceste doze au reprezentat, mai presus de orice, o expresie de solidaritate și de șansă la viață.

  • 3.

    Protejarea vieții activistului și principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi

    Am trimis o scrisoare către Ambasadorul Rusiei la București și o alta către Înaltul Reprezentant al UE, cu privire la starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi. Împreună cu colegii mei din delegația USR-PLUS, am cerut protejarea vieții lui și am solicitat ca acesta să beneficieze urgent de asistență medicală, precum și de transfer la o unitate medicală din străinătate, dacă se constată că este nevoie.

  • 4.

    Sancțiuni pentru cei care încalcă drepturile omului în Belarus!

    Am co-semnat o serie de scrisori și am contribuit, alături de colegul meu Petras Auštrevičius, la raportul privind relațiile UE-Belarus prin care am cerut reluarea alegerilor, sub supraveghere internațională, precum și sancțiuni ample împotriva dictatorului Lukașenko și a tuturor celor vinovați de fraudă electorală; Am condamnat intimidarea și persecuția asupra apărătorilor drepturilor omului, a figurilor opoziției, a protestatarilor pașnici, activiștilor societății civile, observatorilor electorali, asupra liderilor religioși și a jurnaliștilor independenți.

  • 5.

    Strigătul de ajutor al sibienilor privind situația politică și umanitară din Uganda s-a transformat într-o rezoluție de urgență!

    Câțiva cetățeni români de origine africană care locuiesc în România mi-au atras atenția asupra alegerilor de acolo, înecate în sânge, în arestări ale poliției și într-o cenzură a Internetului. Pentru că sunt și reprezentantul acestor cetățeni, am inițiat o rezoluție ce a fost votată cu 632 voturi pentru, o majoritate rară în Parlamentul European. Ce aveam în comun? Țările noastre au fost conduse de dictatori. Diferența e că noi am scăpat de Ceaușescu și de perioada comunistă, dar ei încă îl au pe Museveni.

Drepturi fundamentale

Încă din campanie, am spus că pentru mine drepturile europene ale cetățenilor români vor fi o prioritate. Sănătatea lucrătorilor transfrontalieri și demnitatea lor trebuie protejate, iar în pandemie am fost martorii multor cazuri de abuz la adresa acestora, la care eu, ca reprezentant al vostru, nu pot închide ochii.

Drepturile LGBTIQ+ sunt drepturi europene. Sunt drepturile omului.

  • 1.

    Ameliorarea situației transportatorilor români prinși în cozi interminabile în regiunea Canalului Mânecii

    Am solicitat autorităților britanice, pe lângă decongestionarea imediată a fluxului comercial, respectarea tuturor măsurilor de securitate și sănătate în muncă și intervenția acestora pentru a preveni epuizarea severă a șoferilor aflați în tranzit

    Drepturile europene ale cetățenilor români sunt misiunea mea în Parlamentul European, așa că voi lupta pentru transportatori la fel ca pentru fiecare român în parte.

  • 2.

    Soluționarea de urgență a situației românilor blocați în Mexic

    Am înaintat o scrisoare către înalții oficiali ai Uniunii Europene: șefului diplomației europene, Joseph Borrell, și șefului delegației UE în Mexic, și am avut o conversație telefonică cu cabinetul președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen cu privire la cei 100 de români blocați pe Aeroporturile Internaționale din Mexic;

    Mă bucur că lucrurile s-au rezolvat prin intervenția Uniunii Europene într-un timp scurt. Atunci când un român este nedreptățit, este și problema mea, și a Uniunii Europene.

  • 3.

    Dragostea Nu Este Turism!

    Video "Dragostea nu este turism"

    Am făcut constant informări pe lângă autoritățile române competente pentru cazul comunității Love Is Not Tourism / Dragostea Nu Este Turism și am propus înființarea unei excepții referitoare la partenerii necăsătoriți ai cetățenilor români cu care au relații de lungă durată.

    Pe unii dintre noi, criza COVID-19 i-a găsit de o parte și de alta a unor frontiere, neputând să-i mai vadă pe cei dragi de peste un an de zile. Astfel am susținut cu tărie atât în scrisori, cât și în întâlnirile telefonice cu organele de decizie, faptul că nu este vorba despre turism sau a pleca în vacanță, ci despre a te reuni cu persoana pe care o iubești.

  • 4.

    Discriminare și LGBTIQ+

    Fac parte din LGBTI Intergroup în cadrul Parlamentului European, fiindcă pentru mine drepturile fundamentale ale omului nu ar trebui să fie discutabile, iar ura și marginalizarea nu aduc nimic bun în societate. Ca răspuns la unele municipalități din Polonia și Ungaria care s-au declarat „zone libere LGBTI” într-o încercare de stigmatizare a comunității, am votat în plenul Parlamentului European o rezoluție propusă de grupul Renew Europe, prin care întreaga Uniune a devenit ”LGBTIQ Freedom Zone” - zonă liberă pentru comunitatea LGBTIQ.

Interpelări


M-am adresat Comisiei Europene în mai multe rânduri, solicitând intervenții sau verificarea modului în care se respectă legislația europeană:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiecte Pilot


Proiectele pilot sunt propuneri de idei originale ale eurodeputaților către Comisia Europeană care pot deveni, pe termen lung, politici ale UE. Acestea trebuie să nu fie deja acoperite de legislația și programele existente, ci să identifice noi modalități de a îndeplini obiectivele Uniunii și de a servi interesele cetățeanului european.

 

Pentru bugetul 2021, anul acesta am primit aviz pozitiv pentru două astfel de propuneri de proiecte-pilot pe care le-am transmis Comisiei:

 

Best Belt

Alături de colega mea Jutta Paulus de la Verzii Europeni, am propus Comisiei proiectul-pilot BEST BELT (Biodiversity and Ecosystem Services and Training along the European Green Belt) este un proiect-pilot care construiește pe baza proiectului Centura Verde Europeană. Proiectul va oferi pregătire pentru cei care-și caută o slujbă în dimeniul protecției naturii și restaurării ecosistemelor, similar proiectului Erasmus, astfel încât timerii din diverse țări să poată lucra împreună.

 

Monitorizarea politicilor europene cu ajutorul unui ecosistem European de date

Unde și cum urmărim parcursul și implementarea politicilor europene? Am propus un proiect de dezvoltare și aplicare a unui sistem organic prin care cei interesați să urmărească punerea în aplicare a politicilor europene, finanțate într-un mod simplu și intuitiv. În acest moment, datele nu se utilizează la întregul lor potențial. A venit timpul, totuși, ca în era digitalizării să ne folosim de tehnici moderne pentru a gestiona informații și pentru a exploata uriașele cantități de date de care Comisia dispune. Putem transforma din cifre, date greu de digerat, în povești cu sens și imagini ușor de înțeles atât pentru profesioniști, cât și pentru cetățenii care poate sunt la prima utilizare.

 

Alte proiecte-pilot propuse de mine Comisiei Europene:

Erasmus pentru Seniori

Plant EU

Blockchain and Gamification for the Common Good: Tokenize and Reward Social Responsibility

Smart Bonds for SMEs on the Blockchain

EU Data Center for Emergency Coordination and Response

Use of Galileo in next generation emergency communications

Cum am cheltuit banii în primul an de mandat?


Parlamentul European pune lunar la dispoziția fiecărui deputat o serie de indemnizații, pentru a putea să acopere cheltuielile efectuate pentru îndeplinirea sarcinilor parlamentare, dar și un pachet bugetar pentru plata salariilor angajaților și taxele aferente.

 

Pentru că pe 2 iulie 2020 am împlinit un an de mandat, voi face acest exercițiu de transparență financiară în care vă voi detalia cum au fost distribuiți acești bani.

 

Indemnizația pentru cheltuieli generale (General Expenditure Allowance)

În anul 2019, această indemnizație pentru cheltuieli generale a fost de 4.513 euro/lună. În 2020 a crescut la 4.563 euro/lună, adică un total de 54.446 euro pentru cele 12 luni de mandat. Indemnizația este menită să acopere toate costurile de administrare și amenajare a birourilor din țară, facturile telefonice și taxele poștale, abonamente la diverse publicații, evenimente și activități de protocol la Bruxelles, Strasbourg sau în țara de origine a deputatului.

După cum puteți observa și din pictograma alăturată, cheltuielile legate de chiriile și utilitățile birourilor locale reprezintă 40,34% din suma totală primită în acest an, adică 21.965,56 euro. O parte importantă din fondurile avute la dispoziție în primul an de mandat a fost acordată inaugurării, amenajării și dotării birourilor locale, deoarece de la început mi-am dorit ca activitatea mea din Parlamentul European să fie cunoscută de către români, iar aceste birouri locale să nu fie doar niște birouri anoste de care lumea fuge, o „chestie” în care e un fotoliu mare cu un șef de care lumea se ferește, ci niște spații prietenoase, niște spații pentru comunitate, orientate către elevi și studenți dornici de a accesa bibliotecile noastre, dar și către seniorii interesați de politicile europene.

Birourile europarlamentare de acasă

În anul 2019 am inaugurat un cabinet local în țară – acasă, la Sibiu. Anul acesta, Constanța a făcut un pas în față pe scena europeană, prin cabinetul pe care l-am inaugurat în februarie. Pandemia de COVID-19 mi-a stricat puțin planurile în legătură cu inaugurarea cabinetului de la Cluj-Napoca din primăvara acestui an și deschiderea sediului de la Craiova. Sper că lucrurile vor reveni, curând, la normal, astfel încât sudul țării să fie și mai conectat la arena internațională.

Biroul din Sibiu este chiar în centrul vechi al Sibiului, pe străduța care face legătura dintre orașul de sus și cel de jos. Acolo funcționa, pe vremea comunismului, magazinul Doina, unde părinții mei stăteau adesea la coadă la lapte și la brânză. Mult timp după ce a fost desființat, spațiul a rămas abandonat.

Am închiriat vechiul spațiu al magazinului Doina anul trecut, în noiembrie. Proprietarii au acoperit costurile renovării, iar eu pe cele ale amenajării. Mi-am dorit să transform vechiul magazin comunist într-un adevărat spațiu european, deschis către întreaga comunitate: către mediul academic, către ONG-urile care militează pentru protejarea mediului sau a animalelor și către orice cetățean dornic de a se informa cu privire la activitatea mea de la Bruxelles. La renovare s-au implicat mai mulți sibieni, iar pentru mine este foarte special că a contribuit comunitatea la el. Vă invit cu drag să admirați desenele realizate de Dan Perjovschi, din prietenie, dar și o frumoasă operă legată de inima naturii realizată de Victoria Ghilaș.

Am desfășurat, până în prezent, evenimente legate de oportunități de carieră ale tinerilor și de importanța sănătății mintale, dezbateri despre comunism și democrație, precum și o serie de întâlniri cu ONG-urile locale. Costurile amenajării pentru acest spațiu au fost în valoare de 4.506 euro.

Prin deschiderea biroului de la Constanța din februarie, mi-am dorit să conectăm Constanța cu instituțiile europene. Constănţenii preocupați de mediu, de sănătate, de drepturile animalelor, vor găsi în biroul de la Constanța un spațiu de dialog, o punte de legătură între ei și Europa. Îmi doresc, de asemenea, ca, prin intermediul acestui birou, tinerii să fie mai bine informați cu privire la oportunitățile europene de care pot profita.

Artistul plastic Maria Teodorescu a desenat pe pereții biroului un „ghem al istoriei” pornind de acum 2000 de ani, cu trecere prin diversele epoci ale Constanţei şi prin multiculturalismul Constanţei, care se termină cu drumul nostru în Uniunea Europeană şi, mai departe de atât, cu un mesaj pentru noi, politicienii, să ducem cumva acest „fir” de istorie frumoasă mai departe. Costurile amenajării au fost 1.595 euro.

Mi-am dorit să inaugurăm Biroul de la Cluj-Napoca în luna martie, dar pandemia ne-a stricat puțin planurile. Acesta este, în schimb, deschis publicului și am început activitatea cu o serie de evenimente online, menite să informeze clujenii cu privire la activitatea mea din Parlamentul European.

Am încercat ca în fiecare birou europarlamentar pe care l-am deschis să atrag alături un talent local, un artist local, care să ofere biroului o latură mai umană, mai personală cumva, cu un mesaj al locului. De data aceasta s-a ocupat Cristina Labo de la NizNaiu Mural, care știe cât de preocupați sunt clujenii de problemele mediului și a desenat „Forța Naturii”. Costurile amenajării au fost 2.580 euro.

Pe lângă costurile dedicate birourilor locale, am avut și costuri legate de biroul de la Bruxelles, precum: echipamente software și hardware, întâlniri de protocol cu stakeholderi, abonamente de telefon, papetărie.

Din această indemnizație pentru cheltuieli generale, mi-au rămas 12.636 euro, fonduri cu care intenționez să amenajez și să inaugurez sediul de la Craiova și să organizez evenimente cu cetățenii în toate cele 4 birouri de acasă.

Cheltuieli de deplasare

Încă de când am preluat mandatul de europarlamentar, am acordat foarte mare atenție cheltuielilor și beneficiilor de care se poate bucura un deputat european. Reuniunile Parlamentului European sau ale grupurilor politice sunt, cu anumite condiții, rambursate. De fiecare dată când călătoresc în interes de serviciu în România sau în oricare alt stat, încerc să zbor la clasa economy și nu la business, deși cheltuielile sunt acoperite de Parlament.

La Bruxelles prefer să mă deplasez la birou cu bicicleta, cu tramvaiul sau cu mașina personală. Uneori iau Uber. Nu folosesc serviciul de transport privat pus la dispoziție de către Parlamentul European pentru a mă deplasa la serviciu sau acasă.

Diurna (Daily subsistence allowance)

Deoarece eurodeputații trebuie să se deplaseze frecvent între circumscripțiile lor și cele două locuri de muncă ale Parlamentului European (Bruxelles și Strasbourg), Parlamentul European plătește o îndemnizație de 323 euro pe zi pentru a acoperi celelalte cheltuieli ale deputaților (cazare și masă) în perioadele de activitate parlamentară.

Această diurnă este plătită pentru fiecare zi în care deputații europeni participă fizic la o ședințe de delegație, comisie sau plen sau sunt prezenți la o instituție a UE (Luxemburg, Bruxelles sau Strasbourg) în timpul unei zile oficiale de lucru și în scopuri de muncă, cu condiția ca aceștia să semneze prezența în registrele oficiale deschise în acest scop.

Indemnizație pentru asistența parlamentară (Parliamentary Assistance Allowance)

Fiecare deputat are la dispoziție 25.442 de euro/ lunar, bani plătiți direct de către Parlamentul European asistenților și care pot fi folosiți doar pentru salariile asistenților parlamentari acreditați (eu am 4 la Bruxelles, maximum acceptat de Parlamentul European), pentru asistenții locali (3 angajați – 2 la Sibiu si 1 la Cluj), pentru asistenții delegației, pentru misiunile la Strasbourg, pentru contracte de prestări de servicii și pentru stagiari. Încă de la începutul mandatului, mi-a plăcut să am minimum un stagiar în birou, iar până în prezent 7 persoane s-au bucurat de această experiență la Bruxelles. Știu ce greu este să fii stagiar deoarece viața în Belgia nu este ieftină, așa că mi-am plătit toți stagiarii cu maximumul alocat: 1313 euro net.

Taxele aferente acestor cheltuieli sunt plătite tot din suma pentru asistență parlamentară.

Cât câștigă de fapt un europarlamentar?

Toți deputații primesc același salariu net de 6.962,95 euro/lună, sumă publicată și pe site-ul oficial al Parlamentului European, conform principiului transparenței.

Pandemia de COVID-19 ne-a luat prin surprindere pe toți. Spitalele și ONG-urile de sănătate au depins enorm de donațiile cetățenilor, pentru a acoperi toate costurile destinate achiziționării echipamentelor medicale necesare luptei împotriva coronavirusului. În această perioadă, am donat peste 3.500 euro către spitale din țară și către fundații și organizații care au strâns bani pentru achiziționarea de echipamente medicale.

Vizite la Bruxelles

Fiecare eurodeputat poate invita la Bruxelles 110 persoane în fiecare an, pentru a vizita Parlamentul, Casa Europei și Parlamentarium. Este un program al Parlamentului care își propune să familiarizeze cetățenii cu funcționarea acestuia și să transmită valorile europene. Vizitele sunt susținute financiar de Parlamentul European. În primul an de mandat, am selectat pe bază de concurs două grupuri de vizitatori care au venit la Bruxelles prin acest program. Primul a fost cu viitorii candidați la alegerile locale din mediul rural, iar al doilea cu cei din mediul urban. În acest moment, vizitele la Parlamentul European sunt întrerupte din cauza pandemiei de COVID-19.

Vă putem ajuta? Aveți o idee de îmbunătățire a unei politici europene?


În acești doi ani de mandat, am reușit să deschidem patru cabinete europarlamentare: la Sibiu, Cluj, Craiova și Constanța. Alături de echipa mea, avem grijă să fim cât mai aproape de voi fiindcă nu am uitat de ce suntem aici, la Bruxelles. M-ați trimis în Parlamentul European cu o misiune clar definită, aceea de a mă bate pentru interesele voastre și de a vă reprezenta mai bine, ca exponent al unei noi clase politice. Ei bine, asta am făcut până acum.

 

Îmi doresc ca atunci când vă gândiți la:

mediu și sănătate publică

tineret și politici bugetare pentru tineri și mediu

relația cu Statele Unite și securitatea noastră în general

drepturile europene ale românilor acasă și în diaspora

 

Să ne contactați pe mine și echipa mea la adresa:

team.stefanuta@gmail.com

 

Anul viitor va aduce noi provocări, mergem împreună în el, cu aceeași legătură și transparență, iar asta este contribuția mea de până acum. Sper că v-am reprezentat bine. Sunt aici pentru asta, sunt aici pentru voi.

Image Image