26 mai 2021
Al doilea an de mandat
Un an de pandemie, dar și de curaj!

Cine sunt eu?


Sunt Nicu Ștefănuță, membru al Parlamentului European, singura instituție a Uniunii Europene ai cărei membri sunt aleși prin vot direct, popular. Da, sunt europarlamentar datorită votului vostru din 26 mai 2019. Sunt, astfel, europarlamentarul vostru.

 

În Parlamentul European, am mai multe responsabilități. Mai exact, sunt:

D-US

Vicepreședinte al Delegației pentru Relațiile cu Statele Unite ale Americii

ENVI

Membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.

BUDG

Membru al Comisiei pentru Bugete.

BECA

Coordonator în cadrul Comisiei Speciale de Luptă Împotriva Cancerului .

AFET

Supleant în Comisia de Afaceri Externe.

21 Luări de cuvânt în plen
15 Interpelări
96.75% Participare la vot

Despre mine


Acum exact doi ani, în 26 mai 2019, am fost ales drept unul din cei 32 de europarlamentari ai României. De atunci, am încercat zi de zi să fiu coerent cu ceea ce am promis. Dacă unii spun că o campanie e poezie, iar un mandat este proză, am vrut mereu ca sloganurile campaniei mele să se regăsească în realitatea muncii politice pe care v-o ofer.

 

Am crezut mereu în politica făcută de jos în sus. Pentru mine este esențial să fiu aproape de oameni. Forța unui politician este dată de cei care-i încredințează mandatul, iar asta îl obligă să-i consulte și să-i informeze continuu. Mai cred în adevăr și competență, două valori care au lipsit în peisajul politic românesc de prea multă vreme.

 

Au trecut doi ani de când am fost ales, dar mandatul acesta nu este al meu, mandatul acesta este al VOSTRU și vreau ca atunci când se va sfârși să simțiți că aveți o voce aici, în Parlamentul European. Să simțiți că cineva v-a ascultat și v-a ajutat.

 

Anul doi a fost și anul unei crize fără precedent. Dar crizele cele mai mari sunt cele care formează caracterul politic. În urma unei crize, al Doilea Război Mondial, s-a născut și Uniunea Europeană. Rolul politicianului nu este să se piardă în criză, ci să conducă, să aibă viziune, să reprezinte cetățeanul. Politicianul nu are timp de lacrimi, de la el se așteaptă soluții.

 

Asta am încercat să fac anul acesta pentru voi - să găsesc oportunitate în criză. Dacă unii sunt activi doar în preajma alegerilor, pentru echipa mea și pentru mine, anul acesta a fost cel mai greu - pentru că VOUĂ v-a fost greu.

 

În campania mea am vorbit mereu de DREPTURILE EUROPENE ale cetățenilor români. Ei bine, ele au fost testate mai mult ca niciodată în pandemie. Am fost alături de voi, muncitori sezonieri, lucrători din transporturi, sau români care au rămas de cealaltă parte a graniței Uniunii odată cu Brexit. Rămân și în al 3-lea an europarlamentarul care se va bate pentru drepturile voastre.

 

Anul acesta a fost însă și despre un proiect îndrăzneț, pe care îl sprijin: Planul Verde European, care nu este doar o strategie de mediu, ci un proiect de viitor pentru economie și societate. Eu cred într-o Românie care câștigă din Planul Verde. Este și ceea ce îmi cer tinerii României.

Munca mea din Parlamentul European


Anul acesta a fost despre pandemia de COVID-19.
De-a lungul anului, am direcționat toate armele noastre înspre a face viața oamenilor mai bună - de la accesul la echipamente medicale, la vaccinuri, la relaxare și libertăți.

 

Dar mai ales, am văzut oportunitate în criză și am contribuit la zidirea unei adevărate și solide politici europene de sănătate, care nu exista înainte.

 

Ne-am găsit într-o situație fără precedent și a trebuit să găsim soluții fără precedent. Uniunea Europeană și-a reinventat atribuțiile pentru a salva viețile cetățenilor europeni.

 

În aceste luni, din poziția de membru în Comisia pentru Bugete și în Comisia de Mediu și Sănătate Publică ale Parlamentului European, am fost în primul front al luării de măsuri pentru salvarea vieții cetățenilor europeni.

 

De aceea, acum, la al doilea an de mandat, fac un exercițiu real de transparență și vă prezint cele mai importante subiecte la care am lucrat în Parlamentul European.

 

Click aici daca vreți să citiți ce am făcut anul trecut.

Sănătate publică

Sănătatea publică este unul dintre subiectele fundamentale cu care se ocupă comisia ENVI. Sunt în această comisie fiindcă mă îngrijorează situația sanitară de la noi și înțeleg astfel că sănătatea cetățeanului este cel mai important aspect al unei societăți sănătoase.

Sănătatea este și indisolubil legată de mediu și cred cu tărie că bogăția unei națiuni este dată și de natura și biodiversitatea sa. Cred că PIB-ul unei țări este incomplet, dacă oamenii trăiesc bolnavi, cu o longevitate scăzută la nivel european, din cauza poluării.

Pandemia ne-a lovit din plin și am fost nevoiți să arătăm buzunarele goale. Ne-am trezit în plină criză sanitară, în lipsă de ventilatoare, de măști și echipamente medicale, cu restricții, granițe închise și multă confuzie. Totuși, Uniunea Europeană, prin eforturi comune, s-a mobilizat, a achiziționat vaccinuri într-un timp record și implementează un certificat european.

Iată cele mai importante dosare în care am fost implicat:

 • 1.

  Am întărit Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene

  Am pledat ca raportor din partea grupului Renew Europe pentru crearea de rezerve europene de echipamente de intervenție, de medicamente și echipament medical de protecție, asigurarea unui răspuns european colectiv, direct și rapid în caz de dezastre și asigurarea coordonării cu programul pentru sănătate europeană EU4Health.

   

  În timpul crizei COVID-19, Mecanismul European de Protecție Civilă a facilitat repatrierea a peste 90.000 de cetățeni europeni din întreaga lume. Prin rescEU, au fost cumpărate și distribuite milioane de măști de protecție, precum și ventilatoare, echipament de protecție, medicamente, pentru a ajuta sistemele medicale naționale.

   

  Ideea mea a fost crearea unei noi rezerve strategice rescEU. Ea a devenit realitate în mai 2020 și este în prezent de nouă țări UE, printre care și România! Rezerva permite Uniunii Europene să reacționeze mai rapid în crize.

 • 2.

  Să vorbim pe o singură limbă despre sănătate!

  Alături de europarlamentarul francez Véronique Trillet-Lenoir, am propus o rezoluție a Parlamentului European cu privire la necesitatea ca statele membre să aibă definiții și protocoale comune în domeniul sănătății, în criza COVID-19, care a fost adoptată cu o largă majoritate.

 • 3.

  Împrumutul echipamentelor medicale între statele europene

  Printr-un demers comun cu alți colegi europarlamentari, am asigurat implementarea unui mecanism european, coordonat de Comisia Europeană, pentru a permite împrumutul și leasingul de echipamente medicale între statele membre. Acesta există azi și se numește EWRS - Early Warning Rescue System - un sistem prin care statele se pot alerta unele pe altele atunci când au nevoie de ajutor și echipamente.

 • 4.

  Informații europene de ultimă oră pentru autoritățile române

  Am comunicat constant cu autoritățile responsabile de gestionarea crizei sanitare din România pe teme legate de mecanismele europene disponibile statelor membre (alertă pentru lipsuri de echipamente, protecție civilă europeană) menite să le permită autorităților să solicite sprijin precum echipamente medicale, echipamente de protecție sau transfer transfrontalier de pacienți și personal medical.

 • 5.

  Ușurarea circulației în Europa pentru muncitorii transfrontalieri și sezonieri

  Am cerut, prin amendamente la regulamentul care înființează certificatul UE COVID-19, ca acesta să poată fi folosit și pentru a facilita desfășurarea activităților economice ale muncitorilor transfrontalieri și angajarea muncitorilor sezonieri. De asemenea, am cerut ca certificatul de recuperare să conțină date serologice cu privire la numărul de anticorpi dezvoltați în urma contactării bolii COVID-19.

 • 6.

  Teste COVID-19 cu bani europeni!

  Am lucrat la amendamente bugetare privind posibilitatea folosirii Fondului pentru Sprijin de Urgență pentru a finanța parțial costurile testelor COVID-19. Acestea au devenit parte a pachetului legislativ agreat în 20 mai 2021, prin care până la 200 de milioane de euro sunt disponibili pentru teste gratuite.

 • 7.

  Măsuri de protecție sanitară pentru muncitorii transfrontalierii și sezonieri în contextul pandemiei de COVID-19

  În plină criză sanitară, muncitorii români din industria prelucrătoare de carne și din agricultură din Germania se aflau în nefasta situație de a nu a avea condiții de muncă suficient de sigure pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

   

  Am inițiat demersuri pe lângă Comisia Europeană, autoritățile germane, diplomația română din Germania și chiar și pe lângă patronii de abatoare din Germania pentru a solicita implementarea măsurilor obligatorii de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea unor condiții de muncă în siguranță.

   

  Nu o dată am pus mâna pe telefon și am sunat personal un patron de exploatație agricolă care nu plătea oamenii corect (la lădiță, în loc de oră), sau îi ținea în condiții insalubre (bolnavi de COVID în aceeași cameră cu oameni sănătoși).

   

  Presa germană a preluat pe larg pozițiile mele, prin interviuri, articole și emisiuni la televiziuni precum ARD, ZDF.

 • 8.

  Rezistenţa antimicrobiană – să prevenim o posibilă viitoare pandemie

  Am cerut Comisiei Europene să țină cont în elaborarea noii Strategii Farmaceutice Europene de necesitatea stimulării investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea unor noi generaţii de antibiotice. E nevoie de mecanisme de finanţare inovatoare ca să putem câștiga lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

 • 9.

  Am interpelat Comisarul pentru Bugete în legatură cu întârzierile Fondului European de Solidaritate pentru România.

  Am transmis o scrisoare pentru a-i cere acestuia să creeze o procedură de urgență pentru alocarea ajutorului din Fondul de Solidaritate României, care în acel moment trecea prin cel de-al doilea val al pandemiei.

  Despre ce e vorba? Despre milioane de euro pe care România le putea accesa exact atunci când era cea mai mare nevoie, în mijlocul declanșării pandemiei, atunci când lipseau de toate, de la măști la echipamente

 


Mediu

Sănătatea cetățenilor europeni este strict legată de sănătatea planetei noastre. Asta înseamnă ape mai curate, aer nepoluat, plastic mai puțin în oceane, păduri și animale protejate și alimente naturale. Planeta pe care trăim acum nu e doar a noastră, e ce vom lăsa moștenire copiilor și nepoților noștri.

Concret, în Comisia de Mediu:

 • 1.

  Am propus pentru un cadru juridic al UE pentru stoparea și inversarea defrișărilor la nivel mondial

  Defrișările se întâmplă în lume la un ritm alarmant. Consumul european de lemn are un impact negativ asupra pădurilor din întreaga lume. Avem datoria de a opri acest lucru, oferind consumatorilor informațiile de care au nevoie, dar și taxând produsele non-europene ce rezultă în urma defrișărilor. Dispariția Pădurii Amazoniene ne atinge și pe noi, pentru că este afectat plămânul întregii planete.

 • 2.

  Pentru ape mai curate - am fost co-inițiator al rezoluției referitoare la punerea în aplicare a legislației UE privind apa

  Am cerut ca statele UE:

  • Să sporească implementarea și aplicarea legilor existente;
  • Să amelioreze calitatea apei în râurile și lacurile Europei până în 2027;
  • Să fie trași la răspundere financiar cei care fac rău mediului, prin măsuri de prevenire sau de reparare a prejudiciului adus.
  • Să nu inițieze proiecte de construcții care cauzează modificări semnificative la nivelul calității apei sau a structurii corpurilor de apă sau care afectează ecosistemul în zonele protejate Natura 2000.
  • Să elimine conflictele de interese - cine gestionează apele nu poate lua bani de la cineva care, prin activitatea sa, le deteriorează și nici nu pot fi aceiași care fac evaluarea stării unui corp de apă precum un râu sau un lac. Companiile care gestionează apele ar trebui să fie incoruptibile.
 • 3.

  Lupt pentru protejarea pădurilor seculare din Europa

  Am cerut modificarea Strategiei pentru Păduri a UE deja existente, pentru definirea și protejarea pădurilor primare, prin:

  • Recunoașterea competenței Uniunii în privința protejării mediului și, implicit, a pădurilor în cadrul Strategiei pentru Păduri;
  • Monitorizarea atentă a aplicării legislației UE existente și urmărirea cazurilor de exploatare ilegală a pădurilor de către Comisie;
  • Recunoașterea importanței activiștilor pentru mediu și a eforturilor comune de protejare și refacere a pădurilor din UE;
  • Introducerea de obiective obligatorii pentru protejarea și refacerea ecosistemelor forestiere, în special a pădurilor europene native sau seculare.

  Am trimis interpelări și scrisori către Comisia Europeană pentru a solicita măsuri pentru protecția pădurilor seculare europene.

 • 4.

  Am contribuit la strategia pentru biodiversitate și zonele protejate

  Am cerut, prin amendamentele propuse:

  • Recunoașterea legăturii directe între pierderea biodiversității, defrișări, distrugerea habitatelor și apariția de boli zoonotice sau pandemii;
  • Conservarea ariilor protejate;
  • O cartografiere cuprinzătoare a zonelor bogate în carbon și natură;
 • 5.

  Lupt pentru economia circulară și reciclarea deșeurilor

  Am cerut statelor membre, printr-un amendament, să consolideze prevenirea și pregătirea pentru reutilizare, să sporească reciclarea și, în cele din urmă, să se îndepărteze de depozitele de deșeuri și incinerarea acestora conform ierarhiei.

 • 6.

  Am propus transpunerea completă a Convenției Aarhus de către UE

  Convenția de la Aarhus este locul în care democrația liberală și mediul se întâlnesc. Respectarea dreptului internațional și accesul adecvat la justiție în materie de mediu la nivelul UE sunt importante atât pentru protecția planetei noastre, cât și pentru statul de drept - ambele principii de bază ale Reînnoirii.

   

  Am depus și sprijinit amendamente care elimină obstacolele întâlnite în lupta pentru un mediu curat și care înlesnesc accesul ONG-urilor la justiție, indiferent dacă obiectivul principal al acestora este sau nu protecția mediului.

 • 7.

  Am depus amendamente pe raportul Parlamentului pe Strategia „De la Fermă la Furculiță”

  • Reducerea utilizării și riscului pesticidelor, în special în privința neonicotinoidelor, care pun în pericol viața albinelor;
  • Protejarea și restaurarea ecosistemelor solului;
  • Solicitarea de sprijin financiar suplimentar pentru agricultura sustenabilă, practicile ecologice și bunăstarea animalelor.
 • 8.

  Am interpelat Comisarului European pentru Mediu referitor la uciderea Ursul Arthur

  Am sesizat Comisia Europeană asupra cazului din localitatea Ojdula, România și am făcut interpelări legate de implementarea Directivei Habitat și abaterea de la aceasta de către statele membre.

   

  Prin interpelare, am cerut ajutor pentru realizarea unui recensământ corect al populațiilor de carnivore mari de la noi. Este prima condiție pentru a nu avea mereu suspiciuni că derogările ce se acordă sunt pe bune și nu vizează animale trofeu împușcate în loc de animale care chiar pun în pericol comunitățile de oameni.

 • 9.

  Îmi doresc aprovizionare sigură, diversă și durabilă a statelor UE cu materii prime critice!

  • Am inițiat o serie de amendamente benefice pentru o tranziție verde și curată prin care am cerut ca statelor membre să li se asigure aprovizionarea durabilă și etică cu materii prime critice, precum și maximizarea acțiunilor de “minerit urban” ce vizează colectarea și valorificarea acestora din deșeurile noastre electronice (e-waste);
  • Explorarea, extracția, prelucrarea, reciclarea și substituția materiilor prime critice trebuie realizate într-un mod responsabil, ele fiind cheia autonomiei Europei și a tehnologiilor viitoare.
 • 10.

  Monitorizez calitatea aerului în toate orașele în care am birouri locale

  Am montat senzori de măsurare a calității aerului la birourile mele locale din Sibiu, Cluj, Constanța și Craiova. Prin integrarea în rețeaua uRad, contribuim la monitorizarea calității aerului din România.

COMISIA PENTRU BUGETE - BUDG

Politicile de sănătate, de mediu, cele educaționale sau de luptă pentru statul de drept nu pot deveni realitate fără bani suficienți.

 

De aceea, în Comisia pentru Bugete, am luptat pentru:

 • 1.

  Triplarea bugetului programului de sănătate, EU4Health, de la 1,7 miliarde de euro la 5,1 miliarde de euro

  În calitate de raportor din partea Comisiei pentru Bugete, m-am luptat pentru creșterea bugetului pentru EU4Health - primul program pe sănătate european de asemenea anvergură

   

  12,5% din bani, adică 630 de milioane de euro sunt alocați pentru rezerve medicale de echipamente. Banii aceștia vor fi folosiți pentru lupta împotriva cancerului, prevenția bolilor cronice, acces la tratament și medicamente.

 • 2.

  Un buget mai mare, pe măsura nevoilor mandatului pentru Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi dotat cu 7,2 milioane de euro

  Încă din luna septembrie am lucrat alături de procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi și am analizat nevoile Parchetului European, instituție menită să se ocupe de dosarele de fraudă cu bani europeni.

   

  După 4 luni de amendamente, voturi, negocieri pe bugetul Uniunii cu celelalte grupuri politice și apoi instituții europene, am obținut mai mulți bani pentru Parchetul European.

   

  Printr-o activitate cât mai bună, Parchetul General european oferă return on investment - adică aduce bani înapoi bugetului european, atunci când ei au fost folosiți necorespunzător.

 • 3.

  Dublarea bugetului alocat pentru România prin Fondul de Tranziție Justă

  Prin amendamente și negocieri, am reușit creșterea bugetului acestui Fond, astfel că România - în loc de 750 de milioane de euro - va primi 1,9 miliarde de euro pentru regiunile dependente de cărbune, precum Gorj și Hunedoara.

 • 4.

  Creșterea bugetului pentru programul Erasmus+

  Sunt raportor din partea grupului Renew Europe pentru bugetul UE pentru anul 2022. Din acest rol, am inițiat și depus amendamente care întăresc resursele europene pentru sănătate, stat de drept și tineret.

   

  Lupt pentru programul Erasmus, dar și Erasmus pentru seniori, mai exact crearea unei linii speciale pentru mobilitatea europeană la vârsta a treia.

   

  Cu un buget de 26,2 miliarde EUR (comparativ cu 14,7 miliarde EUR pentru 2014-2020), completat cu aproximativ 2,2 miliarde EUR din instrumentele externe ale UE, noul program Erasmus va finanța mobilitatea învățării și proiecte de cooperare transfrontalieră pentru 10 milioane de europeni de toate vârstele și din toate mediile sociale.

 • 5.

  Aderarea României în spațiul Schengen - o prioritate a Parlamentului European în bugetul Uniunii pentru 2022

  Ca Raportor al grupului Renew Europe pentru bugetul Uniunii 2022, am susținut respectarea statului de drept și a noului regulament privind condiționarea banilor europeni de statul de drept. Am subliniat în raportul Parlamentului European prioritatea ca România să intre cât mai repede în Schengen.

   

  Am sesizat de asemenea Comisia Europeană privind impactul bugetar și economic al neparticipării României în Spațiul Schengen, situație care nu afectează doar România ci și întreg spațiul comunitar.

 • 6.

  Mai mulți bani nerambursabili pentru regiunile sărace din Europa, prin Mecanismul de Tranziție Echitabilă

  Ca raportor din partea grupului Renew pe dosarul Facilitatea de Împrumuturi pentru Sectorul Public, am reușit să atrag mai multe oportunități pentru regiunile României.

   

  Am reușit, prin amendamente și negocieri, să asigurăm 35 de milioane de euro pentru asistența tehnică încă din faza de redactare a proiectelor, înainte de aplicare, acest aspect fiind o noutate.

   

  Am reușit de asemenea să asigurăm ca 25% din împrumut prin Banca Europeană de Investiții să fie sub formă de granturi de la UE, adică bani nerambursabili pentru regiunile mai slab dezvoltate din Uniune, printre care și România.

 • 7.

  Interpelarea Comisarului pentru Bugete privind programul Wifi4EU

  Am adresat o scrisoare Comisiei Europene, prin care am propus creșterea bugetului programului Wifi4EU și achiziționarea de laptopuri pentru elevi.

   

  Comisia Europeană m-a asigurat că accesul la internet în școli va fi realizat prin mai multe programe, precum “Connectivity for a European Gigabit Society”, care își propune ca până în 2025 să fie asigurat accesul la internet de mare viteză în școli, gări, autogări, stații de metrou și instituții publice.

 • 8.

  Putere de inspecție pe teren pentru Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

  Ca raportor din partea Renew Europe pentru acest dosar în Comisia pentru Bugete, am luptat pentru mai mulți bani și mai multe competențe pentru ECDC, precum posibilitatea inspecției în teren în statele membre.

   

  Lupta mea a devenit realitate și mă bucur să anunț că amendamentele depuse au fost adoptate.

   

  De ce am pus accent pe inspecția din teren? Pentru că este o armă puternică cu care putem analiza la locul faptei care sunt problemele sanitare cu care se confruntă statele membre și putem oferi sprijin științific imediat, în momente cruciale.

 • 9.

  Un nou parteneriat cu Marea Britanie

  Din poziția de raportor principal privind negocierile unui nou parteneriat cu Marea Britanie, am pledat pentru un acces echitabil al Marii Britanii la programele Uniunii. Marea Britanie trebuie să plătească o contribuție importantă la bugetul Uniunii dacă își dorește să rămână în unele programe europene.

Relațiile cu SUA

Lucrez de dinainte de a fi eurodeputat într-un domeniu pe care îl cunosc și iubesc totodată: relațiile transatlantice. Până acum doi ani eram diplomat al Uniunii Europene, iar din toamna anului 2019 am fost ales vicepreședinte al Delegației PE pentru relațiile cu SUA.

 • 1.

  Noi perspective privind “Relațiile dintre UE și SUA”

  Împreună cu colegii din Renew Europe, am elaborat un document de poziție asupra relației transatlantice. Am reafirmat importanța continuării parteneriatului transatlantic din prisma valorilor și a principiilor democratice pe care UE și SUA le împărtășesc și pe care sunt întemeiate.

 • 2.

  Progrese în direcția renunțării la vizele impuse de SUA pentru cetățenii români

  Ca vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite, continui să susțin demersul cu privire la renunțarea vizelor de SUA pentru România. Deoarece SUA nu a ridicat încă obligativitatea vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii a patru state UE, România, Bulgaria, Croația și Cipru, continui să lucrez la obiectivul meu și sunt optimist că noua administrație SUA va face pași în vederea includerii României în Visa Waiver Program. Cetățenii români trebuie să beneficieze pe deplin de aceleași drepturi ca și ceilalți europeni; De altfel, Parlamentul European dă în judecată Comisia la Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru eșecul de a acționa în ceea ce privește reciprocitatea vizelor UE-SUA.

Lupta împotriva cancerului (BECA)

Munca mea în Comisia de Luptă Împotriva Cancerului a început încă de anul trecut, de la înființarea acestei comisii. Anul acesta am devenit coordonator din partea grupului Renew Europe.

Pandemia de COVID 19 a arătat vulnerabilitatile sistemului medical în care pacienții cu boli grave au fost lăsați pe dinafară. Lupta împotriva “pandemiei” de cancer nu se poate câștiga fără măsuri de prevenție la nivel european, depistare timpurie a bolii și acces la tratamente inovatoare.

 • 1.

  Am adus vocea experților români în Parlamentul European

  În calitate de coordonator din partea grupului Renew Europe al Comisiei Speciale de Luptă Împotriva Cancerului a Parlamentului European (BECA), am facilitat accesul experților români în sănătate publică precum Vlad Mixich sau profesorul Eugen Gurzău, pentru a-și susține opiniile științifice în fața membrilor comisiei.

 • 2.

  Accesul cetățenilor europeni la medicamente inovatoare

  Am propus utilizarea mecanismului european de achiziții comune pentru a achiziționa medicamente oncologice orfane, asigurând astfel accesul egal la terapii inovatoare pentru toți cetățenii europeni.

   

  Acesta este un proiect de căpătâi pentru mine, pentru că nu vreau să mai aud nicicând că un medicament ce poate salva un bolnav de cancer nu se găsește la noi, dar la AKH în Viena da.

COMISIA PENTRU AFACERI EXTERNE (AFET)

AFET este Comisia pentru Afaceri Externe, comisie în care sunt membru supleant. Este un subiect foarte important, fiindcă România nu este o insulă și tot ceea ce se întâmplă în lume ne afectează și pe noi.

 

În calitate de membru, lupt pentru:

 • 1.

  Creșterea bugetului pentru apărarea europeană

  Am inițiat amendamente bugetare prin care am cerut creșterea bugetului pentru Fondul European pentru apărare (EDF) și pentru mobilitatea militară. În final, 7 miliarde EUR pentru EDF și 1.5 miliarde EUR pentru mobilitatea militară au fost acordați pentru următorii 7 ani. În eventualitatea unui conflict militar, România și întreaga Uniune trebuie să acționeze mai rapid și mai eficient.

 • 2.

  Echipamente medicale și vaccinuri anti SARS-COV-2 pentru Republica Moldova

  Am susținut sprijinirea Republicii Moldova pentru a lupta cu pandemia. Prin Mecanismul de Protecție Civilă (UCPM), România a trimis fraților peste Prut echipe de medici și personal medical precum și convoaie cu ajutor umanitar: măști, materiale sanitare, materiale de protecție și medicamente din rezerva României;

   

  În Martie 2021, Republica Moldova a devenit prima țară din Europa care a primit vaccinuri prin mecanismul COVAX. Aceste doze au reprezentat, mai presus de orice, o expresie de solidaritate și de șansă la viață.

 • 3.

  Protejarea vieții activistului și principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi

  Am trimis o scrisoare către Ambasadorul Rusiei la București și o alta către Înaltul Reprezentant al UE, cu privire la starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi. Împreună cu colegii mei din delegația USR-PLUS, am cerut protejarea vieții lui și am solicitat ca acesta să beneficieze urgent de asistență medicală, precum și de transfer la o unitate medicală din străinătate, dacă se constată că este nevoie.

 • 4.

  Sancțiuni pentru cei care încalcă drepturile omului în Belarus!

  Am co-semnat o serie de scrisori și am contribuit, alături de colegul meu Petras Auštrevičius, la raportul privind relațiile UE-Belarus prin care am cerut reluarea alegerilor, sub supraveghere internațională, precum și sancțiuni ample împotriva dictatorului Lukașenko și a tuturor celor vinovați de fraudă electorală; Am condamnat intimidarea și persecuția asupra apărătorilor drepturilor omului, a figurilor opoziției, a protestatarilor pașnici, activiștilor societății civile, observatorilor electorali, asupra liderilor religioși și a jurnaliștilor independenți.

 • 5.

  Strigătul de ajutor al sibienilor privind situația politică și umanitară din Uganda s-a transformat într-o rezoluție de urgență!

  Câțiva cetățeni români de origine africană care locuiesc în România mi-au atras atenția asupra alegerilor de acolo, înecate în sânge, în arestări ale poliției și într-o cenzură a Internetului. Pentru că sunt și reprezentantul acestor cetățeni, am inițiat o rezoluție ce a fost votată cu 632 voturi pentru, o majoritate rară în Parlamentul European. Ce aveam în comun? Țările noastre au fost conduse de dictatori. Diferența e că noi am scăpat de Ceaușescu și de perioada comunistă, dar ei încă îl au pe Museveni.

Drepturi fundamentale

Încă din campanie, am spus că pentru mine drepturile europene ale cetățenilor români vor fi o prioritate. Sănătatea lucrătorilor transfrontalieri și demnitatea lor trebuie protejate, iar în pandemie am fost martorii multor cazuri de abuz la adresa acestora, la care eu, ca reprezentant al vostru, nu pot închide ochii.

Drepturile LGBTIQ+ sunt drepturi europene. Sunt drepturile omului.

 • 1.

  Ameliorarea situației transportatorilor români prinși în cozi interminabile în regiunea Canalului Mânecii

  Am solicitat autorităților britanice, pe lângă decongestionarea imediată a fluxului comercial, respectarea tuturor măsurilor de securitate și sănătate în muncă și intervenția acestora pentru a preveni epuizarea severă a șoferilor aflați în tranzit

  Drepturile europene ale cetățenilor români sunt misiunea mea în Parlamentul European, așa că voi lupta pentru transportatori la fel ca pentru fiecare român în parte.

 • 2.

  Soluționarea de urgență a situației românilor blocați în Mexic

  Am înaintat o scrisoare către înalții oficiali ai Uniunii Europene: șefului diplomației europene, Joseph Borrell, și șefului delegației UE în Mexic, și am avut o conversație telefonică cu cabinetul președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen cu privire la cei 100 de români blocați pe Aeroporturile Internaționale din Mexic;

  Mă bucur că lucrurile s-au rezolvat prin intervenția Uniunii Europene într-un timp scurt. Atunci când un român este nedreptățit, este și problema mea, și a Uniunii Europene.

 • 3.

  Dragostea Nu Este Turism!

  Video "Dragostea nu este turism"

  Am făcut constant informări pe lângă autoritățile române competente pentru cazul comunității Love Is Not Tourism / Dragostea Nu Este Turism și am propus înființarea unei excepții referitoare la partenerii necăsătoriți ai cetățenilor români cu care au relații de lungă durată.

  Pe unii dintre noi, criza COVID-19 i-a găsit de o parte și de alta a unor frontiere, neputând să-i mai vadă pe cei dragi de peste un an de zile. Astfel am susținut cu tărie atât în scrisori, cât și în întâlnirile telefonice cu organele de decizie, faptul că nu este vorba despre turism sau a pleca în vacanță, ci despre a te reuni cu persoana pe care o iubești.

 • 4.

  Discriminare și LGBTIQ+

  Fac parte din LGBTI Intergroup în cadrul Parlamentului European, fiindcă pentru mine drepturile fundamentale ale omului nu ar trebui să fie discutabile, iar ura și marginalizarea nu aduc nimic bun în societate. Ca răspuns la unele municipalități din Polonia și Ungaria care s-au declarat „zone libere LGBTI” într-o încercare de stigmatizare a comunității, am votat în plenul Parlamentului European o rezoluție propusă de grupul Renew Europe, prin care întreaga Uniune a devenit ”LGBTIQ Freedom Zone” - zonă liberă pentru comunitatea LGBTIQ.

Proiecte Pilot


Proiectele pilot sunt propuneri de idei originale ale eurodeputaților către Comisia Europeană care pot deveni, pe termen lung, politici ale UE. Acestea trebuie să nu fie deja acoperite de legislația și programele existente, ci să identifice noi modalități de a îndeplini obiectivele Uniunii și de a servi interesele cetățeanului european.

 

Pentru bugetul 2022, anul acesta am transmis Comisiei Europene următoarele proiecte:

 

Best Belt

 

Erasmus pentru Seniori

 

Studiu privind amprenta de mediu a unui spectacol de teatru

 

Proiect pilot pentru un parteneriat de integritate electorală (EIP) specializat în combaterea dezinformării

 

Emisiile de gaze cu efect de seră înglobate în stocul de clădiri al UE

Transparență financiară 26 mai 2020- 26 mai 2021


Față de anul trecut, în septembrie 2021 am deschis al patrulea cabinet în țară, la Craiova.

 

Având în vedere contextul pandemiei, am fost nevoiți să ne adaptăm și să compensăm lipsa din teren în online.

 

Drept urmare, al doilea an de mandat a fost și unul de investiții în aparatură, traininguri, programe photo/ video, software, costuri telework, în așa fel încât să vă pot ajuta și să vă reprezint cât mai bine de aici, de la Bruxelles.

 

Puteți observa în pictograma de mai jos cum a fost cheltuită indemnizația pentru cheltuieli generale - GEA (menită să acopere toate costurile de administrare a birourilor) în ultimele 12 luni de mandat:

 

Vă putem ajuta? Aveți o idee de îmbunătățire a unei politici europene?


În acești doi ani de mandat, am reușit să deschidem patru cabinete europarlamentare: la Sibiu, Cluj, Craiova și Constanța. Alături de echipa mea, avem grijă să fim cât mai aproape de voi fiindcă nu am uitat de ce suntem aici, la Bruxelles. M-ați trimis în Parlamentul European cu o misiune clar definită, aceea de a mă bate pentru interesele voastre și de a vă reprezenta mai bine, ca exponent al unei noi clase politice. Ei bine, asta am făcut până acum.

 

Îmi doresc ca atunci când vă gândiți la:

mediu și sănătate publică

tineret și politici bugetare pentru tineri și mediu

relația cu Statele Unite și securitatea noastră în general

drepturile europene ale românilor acasă și în diaspora

 

Să ne contactați pe mine și echipa mea la adresa:

team.stefanuta@gmail.com

 

Anul viitor va aduce noi provocări, mergem împreună în el, cu aceeași legătură și transparență, iar asta este contribuția mea de până acum. Sper că v-am reprezentat bine. Sunt aici pentru asta, sunt aici pentru voi.

Image Image