SĂNĂTATE MINTALĂ
=
SĂNĂTATE FIZICĂ

Semnează pentru decontarea serviciilor de psihoterapie și consiliere psihologică în România - 30 de ședințe de terapie decontate de stat.

Despre Inițiator

Europarlamentar independent, verde, din Sibiu. Află mai multe aici.

Nicu Stefănuță

Știu că ai fost și tu în situația mea. Știu că măcar o persoană te-a întrebat dacă ești nebun fiindcă mergi la psiholog săptămânal. Și totuși, suntem în 2024! Încercăm să ne facem viața mai ușoară folosind inteligența artificială; călătorim în scop turistic în spațiu și ne transpunem în lumi virtuale doar dacă ducem o pereche de ochelari la ochi. Însă clasa politică din România încă nu înțelege care-i treaba cu afecțiunile de sănătate mintală.

1.

Sănătatea mintală e tot sănătate!

Aud tot mai des că dacă suferi de depresie „n-ai luat destulă bătaie când erai mic”.
Dacă ești elev sau student și spui că te simți anxios, „probabil n-ai mâncat destul” sau ”ești tu prea sensibil”.
Adolescenți în lacrimi îmi povestesc cum un coleg de-al lor și-a luat viața, deși ceruse insistent ajutorul consilierului psihologic de la școală.

Am ascultat mii de tineri deschizându-se la evenimentele #GenEgalitate în fața a sute de oameni despre cum își doresc normalizarea mersului la terapeut. Și îi înțeleg, îi cred pe cuvânt. S-au săturat ca nevoile lor principale să tot fie puse la urma priorităților altora, care văd terapia doar ca pe un lucru opțional. A merge la terapeut NU e un serviciu medical CONEX și, mai ales, nu e un moft! Așa cum nici vizita la medicul ORL nu este un moft dacă te doare o ureche!

Semnează

2.

Care e veriga lipsă a sistemului?

Vestea proastă e că bugetul Ministerului Sănătății destinat programelor de promovare a sănătății mintale și prevenire a tulburărilor mintale este de domeniul sutimilor (mai exact, 0,0002% din totalul bugetului programelor naționale de sănătate în 2015).

Este necesară o majorare semnificativă a bugetului alocat pentru programele de sănătate mintală și asigurarea accesului echitabil la serviciile necesare.

Semnează

3.

Mărturii dintr-o realitate sumbră

România are în momentul de față milioane de oameni (aprox. 10% din populație) care suferă de tulburări depresive și anxietate cronică.

Cum știu asta?
Pentru că sunt pline cabinetele psihologilor, mulți chiar refuză pacienți fiindcă nu mai fac față
Pentru că prețul unei ore de terapie a tot crescut. A fost 100 lei, acum nu mai găsești sub 200, 300 sau chiar 400 lei
Pentru că apelurile de la tineri cu gânduri suicidale au crescut de la 2% înainte de pandemie, la 16% astăzi
Pentru că incidența suicidului este cu aproximativ 50% peste media europeană în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani
Pentru că suicidul este a doua cauză de deces în rândul adulților tineri (15-24 de ani) în Europa și în România
Pentru că depresia ocupă locul al doilea în rândul bolilor care cauzează dizabilitate în România

Semnează

4.

Împreună facem terapia accesibilă tuturor!

Majoritatea oamenilor nu își permit să meargă la un psiholog. Dar în fața realității în care trăim, ședințele de terapie nu mai trebuie să fie un lux sau un privilegiu!

Eu cer ca cel puțin 30 de astfel de ȘEDINȚE pe an să poată fi DECONTATE de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Iar asta înseamnă scoaterea serviciilor de sănătate mintală din lista serviciilor medicale CONEXE și încadrarea lor la servicii medicale DECONTATE.

Dacă plătim taxe pentru sănătate - DAȚI-NE TOATĂ SĂNĂTATEA! Semnează petiția și alătură-te luptei pentru un viitor în care SĂNĂTATEA TA MINTALĂ nu e deloc mai prejos decât cea FIZICĂ!

Semnează
Multumim.
SemneazăCitește mai multe