I. Anul debutului

#1

Sănătate

Pandemia ne-a lovit din plin și am fost nevoiți să arătăm buzunarele goale. Ne-am trezit în plină criză sanitară, în lipsă de ventilatoare, de măști și echipamente medicale, cu restricții, granițe închise și multă confuzie.

RescEU

Am fost profund marcat de incendiile de vegetație din Australia, incendii care au devastat o suprafață de mărimea Austriei. Știind că și noi, în Europa, am avut și vom tot avea incendii de pădure, vreme extremă și anomalii climatice, m-am bătut cu toată tăria pentru un mecanism îmbunătățit de protecție civilă a Uniunii Europene, lucru care a devenit realitate. Am contribuit în mod direct la eficientizarea acestui mecanism, prin propuneri precum instituirea unei proceduri de achiziții publice comune la nivel european în caz de dezastre, sau constituirea Rezervei Strategice Europene (RescEU), un proiect la care țin foarte mult și care a devenit realitate. România a fost desemnată de către Comisia Europeană unul dintre statele gazdă pentru rezerva strategică de medicamente și echipamente medicale, care cumpără, stochează și distribuie echipamente medicale pentru toate țările Uniunii, cu bani 100% europeni. Rezerva strategică e menită să ajute toate statele membre, nediscriminatoriu, în spiritul solidarității și a interesului comun european, iar astfel relevanța României crește pe plan extern.

Am propus mai multe măsuri de îmbunătăţire a Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene:• Instituirea unei proceduri de achiziții publice comune la nivel european în caz de dezastre;

• Definirea personalului de primă intervenţie în dezastre şi obligaţia statelor membre ca acesta să fie echipat corespunzător şi pregătit să acţioneze în dezastre;

• Intervenții profesioniste asupra patrimoniului cultural în caz de dezastre.

Avem nevoie ca acest Mecanism de Protecție Civilă al Uniunii Europene să funcționeze cât mai eficient. Pandemia, dar și dezastrele ecologice de anul trecut din Australia, dar și din Suedia sau Spania, ne-au demonstrat că nicio țară europeană nu are resursele necesare să facă față singură unei crize de proporții. Răspunsul eficient în fața calamităților se află în solidaritate, unitate și o coordonare coerentă.

Sănătate publică

Sănătatea publică este unul dintre subiectele fundamentale cu care se ocupă comisia ENVI. În România, oamenii mor din cauza infecțiilor din spital, deși sunt internați pentru afecțiuni tratabile. Am trăit o tragedie Colectivă atunci când moartea a zeci de tineri putea fi prevenită prin adoptarea unei atitudini proactive în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice și prin respectarea normelor de igienă la standardele Uniunii Europene. Mai mult decât atât, înăsprirea condițiilor de mediu prin poluare sau pesticide, precum şi încălzirea climatică, afectează deopotrivă toate organismele, inclusiv bacteriile, care, prin adaptare, devin mai rezistente.

De aceea, alături de mai mulți colegi din Parlamentul European, am fondat un Grup de lucru interparlamentar pentru Combaterea Rezistenței la Antimicrobiene, al cărui vicepreședinte am fost ales. Ziua în care am ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Colectiv direct în Parlamentul European, avându-l alături de mine pe unul din supraviețuiorii incendiului, victimă însă a infecțiilor nosocomiale din spitale, a fost una din cele mai emoționante ale mandatului.

Voi lupta pentru alocarea de fonduri dedicate combaterii rezistenței bacteriene la antibiotice, respectând principiile planului de acțiune european “O Singură Sănătate” (One Health) și pentru reducerea decalajului de cunoștințe legat de impactul pe care mediul și schimbările climatice îl au asupra răspândirii numărului de bacterii rezistente.

Am co-organizat o dezbatere în Parlamentul European premergătoare lansării Planului European de Combatere a Cancerului, cu participarea comisarului Stella Kyriakides.

Combaterea cancerului

După multe luni în care am vorbit în Parlamentul European despre dificultățile și suferințele pe care această boală cruntă le aduce bolnavilor și familiilor lor, am devenit membru deplin în nou înființata Comisie de combatere a cancerului.
#2

Mediu

Am contribuit să salvăm de la defrișare multe dintre pădurile planetei și am contribuit la aerul și mediul ei.

Păduri și sectorul forestier

Sunt raportor alternativ pe raportul non legislativ privind cadrul legal al UE pentru a opri și a inversa defrișările la nivel global.

Pe 16 iunie, au fost votate amendamentele conținând recomandările pentru noua Strategie a Uniunii Europene pentru păduri și sectorul forestier.

Ca raportor pe acest subiect, am făcut mai multe amendamente pentru modificarea strategiei pentru păduri existente, precum definirea și protejarea pădurilor primare, monitorizarea atentă a aplicării legislației UE existente, urmărirea cazurilor de exploatare ilegală a pădurilor prin intermediul EPPO și OLAF și recunoașterea competenței Uniunii în privința protejării mediului și, implicit, a pădurilor în cadrul Strategiei pentru păduri, în sprijinul luptei pentru protejarea pădurilor europene.

Sunt pași necesari, astfel încât să asigurăm o protecție reală pentru pădurile primare și pentru pădurari, atât în România, cât și la nivel european.

Pentru mine, este esențial să protejăm cu adevărat pădurile, în special pădurile primare, care sunt deosebit de valoroase pentru mediu și ecosistem. Este obligatoriu ca apărătorii mediului, fie ei pădurari sau cetățeni, să fie protejați de atacuri sau hărțuire.

Ape mai curate

Sunt raportor alternativ pe rezoluția privind implementarea legislației europene a apelor.

Printre propunerile mele  integrate într-un prim feedback se numără:

- Încurajarea finanțării pentru soluții naturale pentru protecția contra inundațiilor.
- Crearea unui program/platformă pentru a acorda asistență tehnică pentru o mai bună implementare a directivei.
- Reducerea numărului de excepții de la aplicarea directivei, noi ghiduri de aplicare a acestor excepții din partea Comisiei Europene.
- Crearea unui sistem operațional pentru colectarea și măsurarea datelor privind reziduurile de pesticide din apă.
- Integrarea obiectivului din Strategia pentru Biodiversitate de a restaura 25.000 de kilometri din suprafața râurilor din Europa.
#3

Buget

Politicile de sănătate, de mediu, cele educaționale sau de luptă pentru statul de drept nu pot deveni realitate fără bani suficienți.

EU4HEALTH

În urma crizei, una din lecțiile învățate ale pandemiei este programul EU4Health. Acesta este o schimbare de paradigmă la nivelul UE în ceea ce privește sănătatea. Îi sunt alocați 9,4 miliarde de euro, de 23 de ori mai mulți bani decât propunea Comisia în trecut pentru sănătate.  Niciodată nu ar trebui să trecem prin momente în care să ducem lipsă de medicamente, echipamente medicale sau echipamente de protecție.

Ca raportor din partea Comisiei pe bugete, am propus mărirea semnificativă a bugetului acestui program și am întărit regulile privind finanțarea, guvernanța și implementarea programului. Am propus,  printre altele, ca acest fond să sprijine construirea de spitale, crearea unei rezerve strategice permanente de medicamente și echipamente medicale și facilitarea tratamentelor transfrontaliere pentru boli rare.

UE-UK

Poate pentru mulți să fii în comisia pentru bugete pare o muncă ternă, de contabil, însă nu este deloc așa. Dimpotrivă, bugetul este cheia înțelegerii Uniunii Europene.

Bugetul este forma de îndeplinire a obiectivelor politice.

În Comisia pe bugete sunt raportor privind viitorul parteneriat dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. În acest raport m-am asigurat ca participarea viitoare a Marii Britanii în programele europene va ține cont de interesele cetățenilor europeni și ale Uniunii Europene. Îmi doresc o Mare Britanie apropiată Uniunii, însă UK nu poate beneficia pe gratis de programele Uniunii – Brexit are consecințe.

Tranziție echitabilă

Sunt, de asemenea, raportor alternativ pe Fondul pentru tranziție echitabilă. Obiectivul acestui fond este să ajute regiunile afectate de tranziția către neutralitate climatică și să asigure o dezvoltare unitară pe tot parcursul procesului. Aici am adăugat 3 amendamente importante:
- Deconectarea Fondului de tranziție echitabilă de către obligația făcută statelor membre de a transfera bani din fondurile de politică de coeziune către acest fond. Astfel, Fondul de tranziție echitabilă trebuie să fie unul independent și complementar, ajutând într-adevăr la spiritul ideii de tranziție echitabilă, „să nu lăsăm pe nimeni în urmă“
- Creșterea bugetului inițial de 7,5 miliarde de euro la un buget care să ajute statele membre să înceapă cu adevărat acest proces de tranziție.
- Posibilitatea pentru statele membre de a beneficia de asistență tehnică în elaborarea planurilor teritoriale (obligatorii pentru a putea beneficia de fondurile europene).
#4

Relații Internaționale

Am adus România mai aproape de Europa și de SUA.

UE și SUA

Lucrez de dinainte de a fi eurodeputat într-un domeniu pe care îl cunosc și iubesc totodată: relațiile transatlantice. Până anul trecut eram diplomat al Uniunii Europene, iar din toamna trecută sunt vicepreședinte al Delegației PE pentru relațiile cu SUA.

Am făcut parte dintr-un program politic al ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe și am avut ocazia să particip la cursa electorală din Iowa, de unde v-am ținut la curent cu toate evenimentele la care eu și colega mea Ramona Strugariu am participat.

America m-a învățat ce este o constituție care dăinuie. Ce este un drept. Ce este o balanță a puterilor în stat. Și mai ales, ce este o democrație. Cred cu tărie în partenerii noștri transatlantici, care pentru mine includ toți partenerii din Alianța NATO. Am spus-o și în campanie: sunt patriot european, dar sunt și patriot NATO.

Vize SUA

Cea mai importantă problemă acum este cea a vizelor. Îmi doresc să lucrăm mai mult pe chestiunea ridicării vizelor americane pentru cetățenii români fiindcă între aliați, vizele rămân un inconvenient politic greu de înțeles. De aceea, am participat la întâlniri și discuții cu delegați ai S.U.A și cu Ambasadorul Statelor Unite pe lângă UE Gordon Sondland, unde am abordat acest subiect, printre altele precum Iran, NATO, comerț, tehnologie și recunoașterea standardelor pentru produse și servicii ale fiecăruia.

Sunt convins că putem și noi face ceva pentru scăderea acelei rate de refuz de 10%. Așadar, am propus ca prin MAE, să deschidem un birou de consiliere pentru românii care aplică, cu scopul de a reduce din confuziile administrative și din multiplele candidaturi repetate care afectează acest indicator.

În calitate de vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite din Parlamentul European, am înaintat către Camera Rerprezentanților din SUA o scrisoare prin care solicit demersuri pe lângă administrația de la Casa Albă, astfel încât aceasta să își reconsidere decizia de a suspenda acordarea unor categorii de vize până la finalul anului.

Este vorba despre vizele H-1B (persoane calificate în special în industria tehnologiei), H-2B (muncitori sezonieri, excepție cei din domeniul medical, agricultură și industria alimentară), H4 (soții sau soțiile deținătorilor de vize H-2B), L (transferuri ale corporațiilor), J (interni, profesori, studenți, Work and Travel). Am atras atenția asupra impactului negativ pe care o astfel de acțiune l-ar putea avea asupra cetățenilor UE în plan academic, profesional și personal, ca și asupra relațiilor transatlantice în ansamblu.

Marea Britanie

Din poziția de raportor principal privind negocierile unui nou parteneriat cu Marea Britanie, am pledat pentru un acces echitabil al Marii Britanii la programele Uniunii. Marea Britanie trebuie să plătească o contribuție importantă la bugetul Uniunii dacă își dorește să rămână în unele programe europene.

Victorii importante

AFET este Comisia pentru afaceri externe, comisie în care sunt membru supleant. Este un subiect foarte important, fiindcă România nu este o insulă și ceea ce se întâmplă în lume, ne afectează și pe noi. Împreună cu colegii mei din AFET, am întocmit o moțiune de rezoluție cu privire la legea securității naționale adoptată de China și la nevoia ca UE să apere autonomia provinciei Hong Kong. De asemenea, în urma protestelor anti-rasism ca urmare a uciderii cetățeanului afro-american George Floyd, am depus împreună cu colegii mei din AFET și LIBE o moțiune de rezoluție.

Tot în această comisie, am propus amendamente pentru:
• Raportul AFET privind exportul de arme• Opinia AFET cu privire la egalitatea de gen
• Raportul AFET cu privire la implementarea acordului de asociere UE-Georgia
• Raportul AFET cu privire la cooperarea UE-Africa în materie de Securitate
• Raportul AFET cu privire la un nou parteneriat între UE și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
• Raportul AFET privind o nouă strategie UE-Africa – parteneriat pentru dezvoltare sustenabilă

Opinia AFET cu recomandări pentru Comisie cu privire la cadrul etic referitor la inteligența artificială, robotică și tehnologiile adiacente.
#5

Drepturi Fundamentale

Încă din campanie, am spus că pentru mine drepturile europene ale cetățenilor români vor fi o prioritate.

Lucratorii români

În timpul pandemiei au ieșit la iveală mai multe abuzuri asupra muncitorilor români din străinătate. Acest lucru s-a întâmplat pentru că mulți dintre oamenii României se află în Germania în condiții de muncă necorespunzătoare. Alte câteva sute sunt infectați cu COVID-19 în abatoarele care nu au respectat distanța și protecția.Încă din campanie, am spus că pentru mine drepturile europene ale cetățenilor români vor fi o prioritate. Sănătatea lucrătorilor transfrontalieri și demnitatea lor trebuie protejate și tocmai de aceea voi continua presiunea pe autoritățile landului NRW, pe prim-ministrul Armin Laschet și pe întreprinderile care găzduiesc mii de muncitori români, să le protejeze sănătatea și drepturile.

La începutul crizei, m-am adresat președintelui Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, precum și miniștrilor federali ai agriculturii și muncii din Germania, pentru a atrage atenția asupra situației muncitorilor transfrontalieri. Am inițiat o rezoluţie a Parlamentului European cu privire la protecţia europeană a muncitorilor sezonieri şi transfrontalieri în contextul crizei COVID-19. Muncitorii sezonieri şi transfrontalieri au dreptul să fie informaţi într-o limbă pe care o înţeleg despre drepturile şi obligaţiile lor, au dreptul să aibă acces la teste COVID-19 și au dreptul la condiţii de lucru şi cazare care să le protejeze sănătatea. Tot lor trebuie să li se asigure repatrierea, în caz de nevoie, fără să fie puşi să plătească pentru asta. Pentru ei există drepturile europene și noi suntem aici să le apărăm.

Ingrijitoarele din Austria

Mă interesez de mai multă vreme despre situația ingrijitoarelor din Austria, cunoscute după numele german al meseriei, Pflegerinnen. Aceste persoane, care ajută mult sistemul de îngrijire din Austria, din păcate sunt exploatate de unele agenții de intermediere. Există abuzuri prin care nu se respectă condițiile de muncă reglementate, se percep comisioane exagerate, nu se respectă orele de muncă și de odihnă. Pe deasupra, Austria și-a modificat legislația privind beneficiile familiale la 1 ianuarie 2019, prin care discriminează familiile ai căror copii nu trăiesc cu părinții lor în Austria. Am informat Comisia despre aceste probleme și am solicitat găsirea unor soluții de urgență. Ulterior, am cerut Comisiei ca acest dosar să fie transferat de urgență Curții de Justiție a Uniunii Europene, lucru care s-a și realizat. Românii din Austria trebuie să beneficieze cât mai repede de corecția acestor măsuri discriminatorii.

LGBTQ+

Fac parte din LGBTI intergroup în cadrul Parlamentului European fiindcă pentru mine drepturile fundamentale ale omului nu ar trebui să fie discutabile.

Ce sunt drepturile atunci când nu le avem toți?

Lupta pentru egalitate este lupta pentru legalitate, iar atunci când politicienii români stau departe  de această comunitate, de fapt ei stau departe de egalitate. Eu nu stau departe și voi continua să mărșăluiesc alături de ea. Pe acest subiect, și noi trebuie să avem o voce aici, în Parlamentul European, fiindcă România nu trebuie să fie automat văzută ca ‘țările alea’ considerate prea în urmă pentru a avea capacitatea de pogres societal.

În acest an de mandat, am semnat platforma de 10 angajamente ale grupului Renew Europe pentru afirmarea drepturilor cetățenilor LGBTI. Am luat cuvântul în Parlamentul European și am participat la toate campaniile de susținere și acțiuni pe social media.

Drepturile LGBTIQ+ sunt drepturi europene. Sunt drepturile omului.

Schimbarea începe cu ajutorul tău!

Devino Voluntar

Ce beneficii vei avea?

1. Vei afla ce înseamnă o campanie electorală, și vei obține o diplomă de voluntariat semnată de mine, pe care să o adaugi la CV.

2. Ne vom cunoaște personal, voi fi în contact permanent cu voi. Vreau să aflu problemele voastre, ce vă macină și ce vreți să schimbați.

3. Vei avea șansa să faci parte dintr-o comunitate de tineri like minded, întreprinzători: faci networking, creezi legături, prinzi oportunități noi!

4. Înveți despre: comunicare politică, PR, legislație, strângerea de semnături - de la echipa mea de experți, și din cadrul workshopurilor pe care le organizez pentru tine.

Ce trebuie să fac?

Scopul nostru este să transmitem mai departe mesajul campaniei, pe tine m-aș baza să faci parte din una dintre echipele noastre (e.g. de pe teren, digital, calling etc.).

Trebuie să am o anumită pregătire?

Nu! Un call rapid alături de coordonatorii noștri locali și ești gata!
created by Gondolin